ßßß Cookit - przepis na DOMOWE MICHAŁKI

DOMOWE MICHAŁKI

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam domowe słodycze. Robię je przeważnie na bazie starego przepisu na domową czekoladę rodem z czasów kartkowych, z różnymi dodatkami. Tym razem są to orzechy – wyszła czekolada o smaku michałków, bardzo podobna do oryginału.
3 łyżki kakao
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła lub dobrej margaryny
łyżka rumu
szklanka mleka w proszku
1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów ( miałam włoskie i laskowe)
Masło, mleko i cukier rozpuszczamy. Dodajemy kakao, mieszamy i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Zdejmujemy, studzimy.
Orzechy zmieliłam w blenderze- niezbyt dokładnie, tak, żeby były wyczuwalne. Dodałam je do polewy razem z rumem, potem wsypywałam partiami mleko w proszku, tak długo, aż masa była bardzo gęsta – łyżka musi w niej stać pionowo.
Przełożyłam masę do prostokątnego pojemnika i rozsmarowałam na grubość ok 2 cm. Wystudziłam w temperaturze pokojowej, potem wstawiłam do lodówki.
To zaległy przepis, jeszcze z majówki – miałam wtedy młodych gości i michałki rozeszły się błyskawiczne. Muszę to powtórzyć, może z jakimś innym aromatem.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/domowe-michalki