Wykonanie
W ubiegły weekend podążając za swoimi ulubionym
smakami, zrobiłam szybkie ciasto
czekoladowe z
musem jabłkowym i esencją
miętową , łącząc w nim swoje upodobania do miętowej
czekolady i
napoju jabłkowo-
miętowego. Ciasto jest przeróbką mojego rodzinnego przepisu na ciasto
czekoladowe. Tak mi zasmakowało, ze postanowiłam je powtórzyć na Walentynki, piekąc je w formie – serduszku, tym bardziej, że smaki ma w afrodyzjakowych klimatachniepełne 2 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 kostki stopionego
masła3/4 szklanki
mleka2
jajka2 łyżki słodkiego
musu jabłkowego1-1, 5 łyżeczki esencji miętowej ( mogą być krople z apteki, jak u mnie)Suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy mieszając drewnianą łyżką
mleko, stopione i ostudzone
masło,
mus jabłkowy, esencję
miętową. Na koniec wbijamy
jajka i mieszamy dokładnie, ale niezbyt długo, żeby nie wprowadzić za dużo powietrza.Przelewamy do natłuszczonej formy ( u mnie serduszko) i pieczemy ok. 40 min w 180 C, do suchego patyczka. Można je polać
polewą czekoladową i posypać np. siekanymi orzeszkami, ale i samo jest rewelacyjne w smaku. Dodatek
cynamonu współgra zarówno z
jabłkami, jak i z
czekoladą a
mięta dodaje orzeźwiającego smaku, harmonizującego również i z
czekoladą i z
jabłkami .Smacznego !