Wykonanie
Przepis z Interii.pl, ale oryginał był tak zamotany, że tunning okazał się niezbędny :)Ciacho idealne z gałką
lodów!Przepis na okrągłą formę o średnicy 25 cmCo trzeba?Na kruszonkę:160 g roztopionego i ostudzonego
masła240 g
mąki1 łyżka
kakao85 g
cukruSkładniki zagnieść.Na ciasto:200 g
masła70 g
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego4
jajka200 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cynamonu1 łyżka
kakao2
jabłkaopcjonalnie
mlekoCo i jak?
Masło,
cukier i
cukier wanilinowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać
jajko.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cynamonem i
kakao, stopniowo dodać do całości. Wymieszać, ciasto jest przeraźliwie gęste, więc dodałam odrobinę
mleka :)
Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę, wrzucić do masy. Wymieszać.Formę wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą. Przelać masę do formy, wyrównać, posypać kruszonką.Piec w piekarniku góra/dół w 180 stopniach około 50 min (do suchego patyczka)Smacznego!