Wykonanie
Ostatnio mam wenę na zupy. Są zdrowe niektóre pożywne. W
sumie Ameryki z tymi wiadomościami nie odkryłam. Jednak zupa z
chleba to drugie życie czerstwego
pieczywa. Jedna z tych potraw która pozwala na mniejsze wyrzucanie żywności. Zupa jest dość wszechstronna i można ugotować ją na kilka sposobów.Smakuje dobrze z dodatkiem
mięsa, jednak równie smaczna jest w wersji bezmięsnej. Jestem skłonna powiedzieć że lepsza. To moje zdanie ,ponieważ nie przepadam za
mięsem, jednak reszta rodziny woli
mięsną wersję.Ten przepis to moja ulubiona wersja.
Składniki na 4 porcje-
pomidory 5 - 6 szt-
cebula 1 szt duża-
czosnek 2 ząbki-
słodka papryka mielona 1 łyżka- 1,1/2 l
wywaru warzywnego,
woda też może być.- 30 - 40 dkg czerstwego
chleba-
sól,
pieprz do smaku-
olej do smażenia.-
ser żółty ostry 5 dkg
Wywar warzywny gotuję raz w tygodniu, wlewam do słoików. Wykorzystuje do zup szybkich.Wykonanie- obraną
cebulę i
czosnek pokroić w kostkę w miarę drobną- umyte
pomidory pokroić w ćwiartki. ( można obrać je ze skórki i wyrzucić nasiona ale ja tego nie robię)- na rozgrzanym tłuszczu w garnku, przysmażyć
cebule i
czosnek, dodać
pomidory, jeszcze chwile smażyć.- dodać
paprykę, zalać
bulionem. gotować ok 5 min. Zblenderować.-
chleb pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.- doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 10 min.- przed podaniem posypać z tartym
seremMożna posypać również
zielenina ja lubię z
natką pietruszki.Zamiast
wywaru warzywnego można zalać
cebule i
pomidory wodą dodając kostkę lub warzywko.