Gofry to wydawałoby się typowo słodki przysmak. Nic bardziej mylnego. Owszem najczęściej stosowane to słodki przysmak. Ale nie w moim wydaniu. Ja uwielbiam gofry pikantne. Nie tylko farsz ale i ciasto muszą być wyraźnie pikantne. Sądzę że nie wiele osób podzieli mój smak.Składniki- mąka 1 szklanka- mielona paprykachili ostra 1 łyżeczka- mleko lub jogurt 1 szklanka- masła lub margaryny 20 g- cukier 1/2 łyżeczki- jajka 2 szt- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- szczypta soli- twarożek 250 g- jogurt typu greckiego 200g- paprykachili 1 szt- sól szczyptaWykonanie- Masło rozpuścić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć na jednolita masę . Białka ubić nasztywną piane.- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i mielona paprykę.- Dodać roztopione masło, utarte żółtka i mleko, zmiksować na jednolita masę.- Do masy dodac pianę i delikatnie wymieszać drewniana łyżką lub łópatką.- Rozgrzać gofrownice i smażyć gofry.- Do miseczki przełożyć twaróg dodać jogurt, sól wymieszać .- Pokroić paprykę w kostkę, dodać do masy twarogowej,posolić do smaku wszystko z blenderować.- Gofry posmarować masą twarogowąMożna użyć mniejsze ilości papryki, będzie masa łagodniejsza.