Wykonanie
W moim domu na
stole świątecznym ważne miejsce oprócz
żurku ,
białej kiełbasy i mazurka ,zajmuje
ćwikła.Taki niepozorny dodatek a nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Robię ją według receptury jaka w naszej rodzinie jest od co najmniej 100 lat . Banalnie prosta i łatwa .
Składniki5 dużych
buraków1 korzeń
chrzanu ok 25 cm ( może być starty
chrzan ok 200g )1
jabłko kwaskowe1 łyżka
cukru1 łyżka płaska
soli1/2 łyżeczki
pieprzu białego1
cytryna ( sok)WykonanieKrok 1 . Umyć
buraki i ugotawać je.Krok 2 . Oczyścić korzeń
chrzanu i zetrzeć go na tarce o małych oczkach.Krok 3 .
Jabłko zetrzeć na większych oczkachKrok 4 . Ugotowane
buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach, nadmiar soku odlać.Krok 5 . Do utartych
buraków dodać
jabłko i
chrzan ,wymieszać . Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać
Cukier i
sól muszą się dobrze rozpuścić. Na koniec dodać
sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać .Krok 6 . Miseczkę przykryć szczelnie , najlepiej folią spożywczą i odłożyć do lodówki . Na drugi dzień
ćwikłę wymieszać i popróbować . Jeśli czegoś brakuje to dodać i ponownie do lodówki.Skladniki
ćwikły muszą się połączyć , dlatego najlepsza jest po 2 dniach . Przechowywać w zamkniętych pojemnikach ,ponieważ
chrzan wietrzeje.