Wykonanie
Ta potrawa chyba nigdy mi się nie znudzi! Co prawda staram się ją sobie dawkować, ale to i tak niemożliwe! Podobnie jest ze wszystkimi makaronowymi potrawami. Jest na nie milion sposobów, a jeden składnik może zmienić całe danie:D
Składniki (porcja na 2 os):2,5 szklanki
makaronu penne (pełne ziarno)/ długi
makaron spaghetti250g
mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)1 mała puszka
pomidorów + 1 świeży
pomidor2 małe
papryczki chilli2 ząbki
czosnkupietruszkaparmezansól,
pieprz1 łyżka
oliwy z oliwekInne dodatki:
cebulka.
marchewka,
seler,
bazyliaPrzygotowanie:Gotujemy
makaron wg przepisu na opakowaniu. Kroimy drobno obrany
czosnek i umytą wcześniej
papryczkę chilli. Na rozgrzaną patelnie wlewamy
oliwę, a następnie
czosnek i papryczkę. Po chwili dorzucamy
mięso, doprawiamy wszystko
solą i
pieprzem, i dusimy na ogniu, aż
mięso nie będzie już surowe.
Pomidora kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, aby puścił sok. Później kolej na
pomidory z puszki. Trzymam na ogniu tak długo aż sos zgęstnieje:) Na sam koniec zdejmujemy patelnie z palnika i dodajemy poszatkowaną
natkę pietruszki (nie smażymy
pietruszki, ponieważ straci wszystkie cenne wartości) i mieszamy. Wykładamy
makaron na talerz, polewamy sosem, obsypujemy delikatnie
parmezanem i przystrajamy
pietruszką:)Nie obejdzie się bez dokładki;)