ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto jaglane- BEZGLUTENOWE

Czekoladowe ciasto jaglane- BEZGLUTENOWE

nazwa

Wykonanie

Kolejna moja próba z ciastem czekoladowym :) ....i muszę przyznać, że po raz kolejny Natchniona.pl mnie zainspirowała :) przepis w pierwotnej wersji znajdziecie tutaj .
PRZEPIS:
Składniki:
150 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę 1,5 łyżki kakao 150 g roztopionej czekolady 17 daktyli namoczonych 15 minut w ciepłej wodzie 80 g cukru + 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 125 ml wody 1 i 1/3 szklanki mleka sojowego
Polewa:
50 g roztopionej czekolady
5 łyżek mleka roślinnego
1 łyżeczka miodu albo syropu z agawy
1. Daktyle moczymy w wodzie, siemię zalewamy gorącą wodą.
2. Czekoladę roztapiamy w mleku, dodajemy cukru i wanilii.
3. Kaszę mielimy na mąkę, dodajemy kakao, proszek, sodę
4 . Mielimy Daktyle odsączone z wody z siemieniem na gładką masę i dodajemy do mąki.
5. Wszystkie składniki łączymy i wylewamy na blachę :)
Pieczemy w 180st.C przez 30-40 minut.
...i GOTOWE !!!
Źródło:http://dietetycznienacodzien.blogspot.com/2015/01/czekoladowe-ciasto-jaglane-bezglutenowe.html