Wykonanie
Na specjalną prośbę
męża nie mogło dzisiaj zabraknąć w
domku słodkiego akcentu. Wczoraj kupiłam carob w proszku, więc nie mogło go dzisiaj zabraknąć w przepisie :) Jest świetny dla osób borykających się z różnymi alergiami. Zatem świetnie nadaje się w naszym domu ;)Inspirację na babeczki zaczerpnęłam z Kuchni bez alergii :) oczywiście z małą modyfikacją (nie byłabym sobą)
Co to jest carob?Inaczej zwany
chleb świętojański lub szarańczyn strąkowy. Jest to drzewo, którego nasiona czy właściwie strąki są jadalne. Występuje głównie w rejonie śródziemnomorskim oraz w Azji. Z jego
owoców wyciska się sok tzw. kaftan, który używany jest do konserw i do wyrobów
alkoholowych. Jest również zanany jako guma karobowa czyli dodatek do żywności o symbolu E410, o właściwościach zagęszczających. Stosowany również w kosmetyce.Skąd nazwa
chleb świętojański?Święty Jan, będąc na pustyni żywił się własnie strąkami karobu, opisane jako szarańcza (w greckim oryginale tekstu – akris, szarańcza). Strąki przypominają swoim wyglądem owady szarańczy stad nazwa. W tamtych czasach, jak i dzisiaj był używany jako roślina pastewna (ew. Łukasza 15:16,po grecku – keration).Jakie posiada właściwości odżywcze?100gEnergia 222 kcal
Białko 4,6 gTłuszcz 0 , 7 gWęglowodany 89 , 0 gBłonnik 40 , 0 gMa 60% mniej kcal niż zwykłe
kakao ;)Źródło
białka, węglowodanów, żelazo, magnez, fosfor, wapń, witaminy: A, B2, B3 oraz D.IDEALNIE ZASTĘPUJE
KAKAO ;)wpływa korzystnie na trawieniereguluje wypróżnieniastosowany przy biegunkach (dzieci 15g, a dorośli 20g dziennie)obniża poziom cholesteroluwspomaga leczenie astmywspomaga leczenie refluksu żołądkowo-jelitowego (zatem świetnie zastępuje
kakao)stosowany przy alergiach jako zamiennik
kakao (nie zawiera fromaminy)nie zawiera fenyloalaniny, dzięki
czemu może być stosowany przez osoby cierpiące na migrenynie zawiera kofeiny, zatem jest bezpieczny dla dzieci
PRZEPIS:Składniki:180 gram startej na średnich oczkach dyni50 gram
maki gryczanej (zmielona
kasza gryczana)50 gram
mąki ryżowej50 gram
skrobi kukurydzianej2 łyżki karobu120 gram
brązowego cukru40 ml
oleju roślinnego1 łyżka
siemienia lnianego1 łyżeczka
sodygarść namoczonych
rodzynek200 ml
mleka ryżowego1. Mieszamy suche składniki
2.
Dynie ścieramy na drobnych oczkach
3. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę, wylewamy do foremek lub blachy keksówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st.C. Pieczemy do godziny.
...i GOTOWE !!!