ßßß
PRZEPIS (na 18 sztuk):SKŁADNIKI:0,5 szklanki lub małego kubka (poj.250 ml) pure z dyni2 jaja1 szklanka zmielonych migdałów1,5 szklanki zmielonych ziaren słonecznika1/3 szklanki oleju2 łyżki płynnego miodu),2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1. Przygotowujemy dynie do pure. Obieramy, kroimy w kostkę i parujemy lub gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości. Po ugotowaniu ucieramy lub blenderujemy.
2. Miód rozpuszczamy
3. Mielimy 0,5 szklanki ziaren słonecznika
4. Wszystkie składniki sypkie: zmielony słonecznik, migdały, proszek i przyprawy mieszamy
5. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy miód, olej, ekstrakt, pure z dyni. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Ubijamy pianę z białek
7 . Mieszamy dokładnie składniki sypkie z mieszanką żółtek z pure
8 . Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy
9. Wykładamy ciasto do foremek. Pieczemy w 180 st. C około 20 minut.
...i GOTOWE!!!Ja polałam babeczki rozpuszczoną czekoladą 85% kakao z odrobiną miodu
