Wykonanie
Jak ugotować pyszną, tradycyjną zupę
ogórkową bez dodatków
kostek rosołowych, przypraw typu "
vegeta"? oto przepis :)

PRZEPIS:Składniki:3 duże
marchewkiokoło 4
ziemniaki1
cebulaskrzydełko kurczaka, może być udko
selerogórki kiszone (najlepiej domowe, ja wykorzystałam
ogórki zrobione przez moją mamę :) )
ziele angielski w kulkach,
pieprz w kulkach,
pieprz mielony,
liść laurowyP.s. Możemy też dodać
pietruszkę korzeń (ja nie miałam)

1. Do zimnej
wody około 1,5 l wrzucamy 2-3
liście laurowe, około 5-6 kulek
ziela angielskiego i około 5-6 kulek
pieprzu w kulkach. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do wrzącej
wody skrzydełko. Gotujemy na małym ogniu .

2 . Kroimy
marchew
3 . Kroimy w kostkę
ziemniaki
4. Kroimy w kostkę
selera (dozwolona ilość, ja użyłam około 1/4 dużego
selera)

5 . Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującej się
wody.

6 . Jak warzywa są już prawie miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę
7. Na koniec trzemy
ogórki. Ja dałam 8 średniej wielkości (przepraszam za brak zdjęcia). Jak warzywa są już miękkie dodajemy
ogórki, możemy dolać soku z
ogórków jeśli chcemy aby zupa była bardziej kwaśna (wszystko zależy od Waszego gustu).8. Na koniec doprawiamy mielonym
pieprzem. Też możemy dosolić, jeśli jest taka potrzeba, ja już nie dosalałam, bo
ogórki były słone.

...i GOTOWE!!!

Można spożywać na śniadania, obiady i/lub na kolację z 2 kromkami
chleba lub krążkami ryżowymi.