Wykonanie
Dzisiaj na obiad postanowiłam zrobić danie z
kurczakiem, z warzywami w klimacie kuchni indyjskiej. Tak się rozpędziłam z gotowaniem, że zapomniałam zrobić dla Was zdjęcia, jak po kolei wszystko robiłam, ale mam dwa zdjęcia finałowe. Danie wyszło przepyszne. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje J
PRZEPIS (na około 6 porcji):Składniki:500 g
piersi z kurczaka0,5
cukinii, średniej wielkości0,5
kalarepy1 mała
cebulka1 mała
żółta papryka2
marchewki, średniej wielkości2 ząbki
czosnku150 ml
śmietany SOJOWEJ (Używam
śmietany sojowej ponieważ mój mąż jest uczulony na
białka kazeinowe czyli wszystkie
produkty mleczne. Możecie spróbować dodać zwykłej
śmietany do zup.)
Przyprawy:
curry,
pieprz,
ostra papryka,
zioła prowansalskie1,5 kubka
ryżu, porcja dla 6 osób. (Użyłam
ryżu białego, ale możecie wykorzystać np. brązowy. Moja dieta jest na tyle urozmaicona i bogata w błonnik, że mogłam pozwolić sobie dzisiaj na
biały ryż J )
Kurczaka kroimy w kostkę, macerujemy w przyprawach i odrobinie
oleju. Odstawiamy do lodówki.Kroimy w plasterki obraną
marchew, w ćwiartki lub kostkę
cukinię, w kostkę
kalarepę i
paprykę. Wszystkie warzywa wrzucamy do jednego garnka, podlewamy odrobiną
wody i dusimy.Kroimy w kostkę
cebulę i dodajemy do warzyw.Po 5 – 10 minutach dodajemy
kurczaka i dusimy wszystko na małym ogniu.Po 5 minutach dodajemy wyciśnięty
czosnek.Na koniec dodajemy
śmietanę i 2-3 łyżki
curry i
sól do smaku. Chwilę jeszcze razem dusimy. Warzywa powinny być lekko miękkie tzw. al. Dente.W
między czasie gotujemy
ryż. Na 1,5 kubka
ryżu gotujemy 3
kubki wody z
oliwą i szczyptą
soli.
Ryż wrzucamy do wrzącej
wody i gotujemy na małym ogniu.….i GOTOWE!!!