ßßß Cookit - przepis na Krążki cebulowe

Krążki cebulowe

nazwa

Wykonanie

Pomysł na krążki cebulowe wziął się z pobytów wakacyjnych, gdzie często tego typu przekąski są podawane. Wtedy nie liczy się również kalorii, a jak można się domyślać, smażone na głębokim oleju przysmaki do dietetycznych nie należą
Ale co tam, polecam zwłaszcza jako świetną przekąskę do piwa.
Pomysł na wykonanie zaczerpnęłam zarówno z wpisów na blogach, jak i z filmów na Youtube. Należy pamiętać, aby przygotować ilość adekwatną do planowanego spożycia – należy je zjeść tego samego dnia po usmażeniu. Kolejnego tracą na swojej chrupkości i są zwyczajnie niedobre.
Składniki :
2 średnie cebule
1 jajko
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki gazowanej wody mineralnej lub piwa
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki ostrej papryki
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia (sporo!)
Cebule obieramy i kroimy w dość grube plasterki (około pół centymetra grubości), które rozdzielamy, aby powstały nam krążki. Każdy z osobna obtaczamy w mące wymieszanej z solą, papryką i roztrzepanym jajkiem z wodą mineralną (które możecie zastąpić również piwem).
To ciasto, które nam powstało, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – a roztrzepane powinno być na tyle dokładnie, by nie miało żadnych grudek. Na koniec każdy krążek obtaczamy jeszcze w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na gorącym oleju (podobnie jak frytki, należy ich pilnować, aby się nie spaliły).
Nie wrzucaj na raz zbyt wielu krążków, by się ze sobą nie posklejały – smaż partiami.
Usmażone rozkładaj na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar oleju. W tym czasie również przestygną.
Gotowe.
Źródło:http://bettycook.pl/2015/01/krazki-cebulowe