ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z mozzarellą

Spaghetti z mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Została mi w lodówce jedna kulka mozzarelli, dlatego zrobiłam danie obiadowe na szybko. Moja córeczka jak i mąż bardzo lubią makaron, dlatego często ląduje na naszym stole. Polecam zapracowanym, którzy muszą na szybko coś wyczarować!
Składniki :
1 kulka mozzarelli
około 40 dag mięsa mielonego
puszka pomidorów krojonych bez skórki lub około 15 pomidorków koktajlowych lub około 5 dużych
5 ząbków czosnku
opakowanie makaronu spaghetti
1 cebula
olej do smażenia
Przyprawy : sól, pieprz, bazylia, oregano
Zaczynamy od wstawienia w dużym garnku wodę na makaron, którą lekko solimy. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy w bardzo drobniutką kosteczkę. Pomidorki parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jeśli używamy puszki, to tylko ją otwieramy 😉 Kulkę mozzarelli kroimy również w kostkę.
Wszystkie składniki mamy już przygotowane i gotowe do dalszej obróbki.
Na patelni rozgrzewamy olej, na którym najpierw podsmażamy cebulkę aż do jej zeszklenia. Dokładamy mięso mielone i podsmażamy do momentu, aż nie będzie już różowe – w trakcie lekko solimy. Potem dorzucamy pomidorki i lekko dusimy na małym ogniu. Następnie dorzucamy czosnek.
Przyprawiamy ulubionymi przyprawami – ja oprócz pieprzu uwielbiam do tego typu dań stosować oregano i bazylię.
W trakcie do wrzącej wody wrzucamy makaron z 1 łyżką oleju i gotujemy do miękkości wg. czasu podanego na opakowaniu.
Gdy makaron będzie już dobry, odcedzamy go z wody i do garnka, w którym się gotował, wrzucamy pokrojoną mozzarellę i mieszamy, aby rozpuściła się obklejając makaron. Robimy to na małym ogniu. Następnie dorzucamy całą zawartość z patelni i mieszamy trzymając jeszcze trochę na ogniu, aż całość pokryje się sosem. Możecie wykonać również tą czynność na odwrót, zaczynając od sosu, a kończąc na mozzarelli.
Źródło:http://bettycook.pl/2014/11/spaghetti-z-mozzarella