Wykonanie
Została mi w lodówce jedna kulka
mozzarelli, dlatego zrobiłam danie obiadowe na szybko. Moja córeczka jak i mąż bardzo lubią
makaron, dlatego często ląduje na naszym
stole. Polecam zapracowanym, którzy muszą na szybko coś wyczarować!Składniki :1 kulka
mozzarelliokoło 40 dag
mięsa mielonegopuszka
pomidorów krojonych bez skórki lub około 15
pomidorków koktajlowych lub około 5 dużych5 ząbków
czosnkuopakowanie
makaronu spaghetti1
cebulaolej do smażenia
Przyprawy :
sól,
pieprz,
bazylia,
oreganoZaczynamy od wstawienia w dużym garnku
wodę na
makaron, którą lekko solimy.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, a
czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy w bardzo drobniutką kosteczkę.
Pomidorki parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jeśli używamy puszki, to tylko ją otwieramy 😉 Kulkę
mozzarelli kroimy również w kostkę.Wszystkie składniki mamy już przygotowane i gotowe do dalszej obróbki.Na patelni rozgrzewamy
olej, na którym najpierw podsmażamy
cebulkę aż do jej zeszklenia. Dokładamy
mięso mielone i podsmażamy do momentu, aż nie będzie już różowe – w trakcie lekko solimy.
Potem dorzucamy
pomidorki i lekko dusimy na małym ogniu. Następnie dorzucamy
czosnek.Przyprawiamy ulubionymi
przyprawami – ja oprócz
pieprzu uwielbiam do tego typu dań stosować
oregano i
bazylię.W trakcie do wrzącej
wody wrzucamy
makaron z 1 łyżką
oleju i gotujemy do miękkości wg. czasu podanego na opakowaniu.Gdy
makaron będzie już dobry, odcedzamy go z
wody i do garnka, w którym się gotował, wrzucamy pokrojoną
mozzarellę i mieszamy, aby rozpuściła się obklejając
makaron. Robimy to na małym ogniu. Następnie dorzucamy całą zawartość z patelni i mieszamy trzymając jeszcze trochę na ogniu, aż całość pokryje się sosem. Możecie wykonać również tą czynność na odwrót, zaczynając od sosu, a kończąc na
mozzarelli.