Wykonanie
Szarlotka, jabłecznik, ciasto z
jabłkami. Bez dochodzenia – po prostu dobrze znane, pachnące, domowe. Jest na prawdę proste w przygotowaniu, więc do roboty! Zapachy wydobywające się z piekarnika powodują, że duża część szarlotki rozchodzi się jeszcze ciepłaSkładniki :Na ciasto :3 szklanki
mąki pszennej¾ szklanki
cukru1
margaryna¼
masła3
żółtka + 1 całe
jajo2 łyżeczki
proszku do pieczenia (lekko czubate)3-4 łyżki
śmietanytrochę
bułki tartej i tłuszczu do wysmarowania formyFarsz/nadzienie :1,5-2 kg
jabłek (kwaśnych)pół szklanki
cukru (około)łyżka
cynamonu (bardzo płaska – możesz użyć mniej, jak nie przepadasz za
cynamonem)Posypka/kruszonka :1 kostka
masła (w miarę miękkiego)1 szklanka
cukru1,5 szklanki
mąki (około)Jak zwykle podam Wam moją kolejność przygotowania ciasta.reklamaZaczynamy od umycia i obrania
jabłek ze skórki i wykrojenia gniazda nasiennego.
Potem przekrawamy je na ósemki i drobne kawałki. Wkładamy je do garnka i zalewamy
wodą tak, by je zakryła i dosypujemy pół szklanki
cukru. Gotujemy do pół miękkości, a pod koniec dodajemy
cynamon. Odcedzamy na sitku z
wody i pozostawiamy do przestygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto razem ze sobą zagniatamy. Jeżeli uznasz, że jest zbyt twarde, dodaj jeszcze łyżkę
śmietany. Wyrobione ciasto ułóż na wysmarowanej i podsypanej
bułką tartą blasze. Jeżeli ci się uda, możesz trochę zawinąć do góry brzegi.
Jabłka ułóż na cieście, nawet jak jeszcze nie ostygły – ja ułożyłam lekko ciepłe, nie było na co czekać. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180’C.
W dużej misce zrobimy kruszonkę, a w tym celu musimy utrzeć
masło z
cukrem. Następnie po trochu dosypujemy
mąkę i wyrabiamy całość paluszkami, by uformować drobne (ale nie za drobne) kuleczki. By kruszonka nie wyszła za twarda, ale mniej efektowna jeżeli chodzi o wygląd, lepiej jest „lepić” małe placuszki. Posypujemy nią
jabłka i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.Pieczemy około 1 godziny 10 minut. Stan ciasta sprawdzam patyczkiem.Podajemy jak ostygnie uważając, by nikt z domowników nie zabrał się za nie wcześniej 😉