ßßß Cookit - przepis na Sos tuńczykowy z makaronem

Sos tuńczykowy z makaronem

nazwa

Wykonanie

Po świątecznej przerwie wracamy do makaronu. To kolejny z cyklu przepisów dla biegaczy, który zaczerpnęłam z treningbiegacza.pl . W tytule zawarłam praktycznie większość składników jakich użyjemy. Kolejny raz wzbogacenie mojej kuchni o makarony muszę zawdzięczać mojemu mężowi
Smakowo, z racji użytych tu oliwek, przypomina to nieco kuchnię śródziemnomorską. Cóż – do roboty!
Reklama
Składniki :
puszka tuńczyka w oleju roślinnym (lepiej w kawałkach a nie rozdrobniony)
puszka pomidorów (lepiej krojonych ale jak całe to po prostu więcej pracy – by pokroić;))
garść czarnych oliwek
makaron (polecam jakiś ciekawy – np. kolorowy)
odrobina parmezanu do posypania
średnia cebula (najlepiej czerwona)
Przyprawy : sól, oregano, bazylia
Do ozdoby : listek świeżej bazylii (ewentualnie pietruszki – nie miałam bazylii
)
Odcedzamy olej z puszki tuńczyka. Obieramy i szatkujemy na bardzo drobniutką kosteczkę cebulę. Oliwki kroimy w plasterki. Wstawiamy wodę na makaron (którą oczywiście solimy). Na oleju roślinnym z tuńczyka smażymy cebulkę.
Jak się podsmaży dokładamy tuńczyka i oliwki – smażymy całość ciągle mieszając. Jak się podsmaży dokładamy całą zawartość puszki pomidorów i przyprawiamy dużą ilością oregano i bazylii. Jak sos się zagotuje, odkładamy go na mały palnik i dusimy pod przykryciem (co jakiś czas mieszając). W tym czasie makaron powinien nam się już ugotować. Odcedzamy go, polewamy naszym sosem, przyozdabiamy zielonym listkiem…
Gotowe
Bałam się, że się z mężem tym daniem nie najemy. Ot zdziwienie – danie było naprawdę syte. Jeżeli macie dość gotowych sosów „ze słoików”, gorąco polecam – finansowo wychodzi podobnie, a dzięki temu zawsze wiesz co jesz
Źródło:http://bettycook.pl/2013/04/sos-tunczykowy-z-makaronem