ßßß Cookit - przepis na Lazania alla bolognese

Lazania alla bolognese

nazwa

Składniki

Wykonanie

Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Włoska
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Czas gotowania
45 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Czas gotowania
45 minut
Lazania alla bolognese
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Włoska
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Czas gotowania
45 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Czas gotowania
45 minut
Składniki
1,5 opakowania makaronu na lazanie
1 porcja beszamelu(całość z przepisu powyżej)
1 porcja ragu alla bolognese(całość z przepisu powyżej)
100 g tartego parmezanu
1 garść liści bazylii(do dekoracji)
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 170 stopni (może być termoobieg).
Na dno naczynia żaroodpornego (forma około 25 cm x 37 cm) wlać około 1/4 sosu i rozprowadzić. Ułożyć na sosie beszamelowym pierwszą warstwę makaronu (tak by płaty się makaronu nie nakładały się na siebie).
Na makaron nałożyć kolejną porcję beszamelu (1/4), rozsmarować na makaronie, następnie nałożyć ragu (około 6 łyżek), rozprowadzić i posypać 1/3 tartego parmezanu. Ponownie nałożyć kolejną warstwę makaronu, sosu, ragu i sera.
Na koniec ułożyć makaron i polać beszamelem. Posypać serem i wstawić do piekarnika na 35 - 45 minut (aż makaron będzie miękki).
Makaronu na lazanię nie gotować wcześniej. Należy pamiętać aby dokładnie pokryć go sosem.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/lazania-alla-bolognese