Wykonanie
Nie ukrywam, że strasznie kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to tego rodzaju wypieki w przeróżnych kształtach – dzwoneczki czy choinki pojawiają się na moim
stole. Dzisiaj jednak nie
będę używać foremek, nie
będę ich również ozdabiać – szybciutko upiekę „gołą” wersję, by móc ją schrupać do szklanki ciepłego
mleka przed snem.Składniki :3,5 szklanki
mąki pszennej¾ szklanki
cukru4
jajka2,5 łyżeczki (płaskie)
proszku do pieczenia1 kostka
margaryny (może być nie cała i tą resztkę zastąpić
masłem)2 łyżki
śmietanySypiemy
mąkę, dodajemy
cukier, wbijamy 1 całe
jajo i 3
żółtka – zostawiamy z nich
białko na później bo będziemy nim smarować wierzch naszych
ciasteczek. Dosypujemy
proszek do pieczenia,
margarynę i
śmietanę – wszystko w proporcjach wyżej wymienionych.Wyrabiamy ze sobą wszystkie składniki, jeżeli ciasto się za bardzo klei to podsypujemy
mąką. Odrywamy kawałki, rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów i szklanką wykrawamy kółeczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bądź też posmarowanej
margaryną (polecam papier). Smarujemy każde z osobna
białkiem i kładziemy szczyptę
cukru.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180’ C i pieczemy do momentu, aż się zezłocą (i nie przypalą od
spodu)
Smacznego chrupania
reklama