Wykonanie
Choć czas ich przyrządzania uzależniony jest od tempa starcia
ziemniaków, to z pewnością jest to proste, tanie danie, a wszystkie potrzebne składniki posiadamy najczęściej pod ręką.Potrzebne składniki to :5 dużych
ziemniaków2 czubate łyżki
mąki1
jajko1/3 szklanki
mlekaszczypta
soliolejdżem,
cukierZiemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Następnie odcedzić nadmiar
wody jeżeli były bardzo soczyste. Wbić
jajko i dolać 1/3 szklanki wrzącego
mleka oraz wsypać 2 czubate łyżki
mąki. Dosolić delikatnie do smaku. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać łyżką. Jeżeli masa wyda się zbyt rzadka można ją zagęścić jeszcze odrobiną
mąki, jeżeli za gęsta – dolać odrobinę wrzącego
mleka.
Placki smażymy na rozgrzanym
oleju na ciemno złoty kolor podglądając je od
spodu podczas smażenia. Ważne aby były chrupiące, ale nie spalone.
Do smażenia tego typu rzeczy używam ciężkiej, grubej patelni.
W wersji na słodko podajemy np. z
dżemem lub po prostu posypujemy odrobiną
cukru.Wedle smaku – smacznego