ßßß Cookit - przepis na KREM:

KREM:

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI na ok 12 szt:
12 dag mąki pszennej
6 dag masła
4 dag cukru pudru
2 surowe żółtka
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut. Można rozwałkować wyciąć i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Ja piekę je w temperaturze ok 15-180 stopni. Czas pieczenia….na oko, czyli patrzymy na kolor i sprawdzamy wykałaczką .
KREM:
250 ml śmietany kremówki 36 % ( schłodzonej min.dobę)
250 ml serka maskarpone
1/4 szkl cukru pudru
ziarenka z jednej laski wanilii
100 g gorzkiej czekolady startej na wiórka
PRZYBRANIE:
100 g gorzkiej czekolady
galaretka
owoce z konfitury
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ziarenka wanilii. Serek mascarpone zmiksować kilka sekund w osobnej misce i dodawać go po łyżce do śmietanki i szybko zmiksować. Na koniec dodać startą czekoladę. Galaretkę rozpuścić i pozwolić stężeć. Czekoladę rozpuścić na parze, przelać do woreczka i na papier do pieczenia wycisnąć np. serduszka, następnie włożyć do lodówki. Do upieczonych i wystudzonych babeczek włożyć po małej kosteczce galaretki, na nią szprycą wycisnąć krem straciatella, na wierzch położyć wisienkę z konfitury i serduszko z zastygniętej czekolady.
Smacznego:)
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=41