ßßß
2 szklanki mąki1/2 szklanki dyniowego puree (tutaj)1 szklanka mleka2 łyżki cukru3 dag drożdży1 jajkosóljabłka i bananyZ drożdży, letniego mleka, cukru i 2 łyżek mąki rozrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do wyrośniętego rozczyny dodać resztę mąki i puree dyniowe – wymieszać.Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany – jeśli będzie rzadkie to dodać mąki a jak gęste to dodać mleka.Ciasto odstawić do wyrośnięcia.Olej rozgrzać na patelni.Jabłka i banany obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę.W oddzielnym naczyniu partiami mieszać owoce z ciastem-zapobiegnie to wydzielaniu się soku z owoców który rozrzedziłby ciasto.Na rozgrzany tłuszcz kłaść ciasto formując zgrabne placuszki.Obsmażać z każdej strony, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Podawać ciepłe.Smacznego!!
