ßßß Cookit - przepis na Daktylada z mirabelek z cynamonem i ognistym chili

Daktylada z mirabelek z cynamonem i ognistym chili

nazwa

Wykonanie

Pamiętam sprzed wielu lat stary śliwkowy sad, którego granice wyznaczały mirabelkowe drzewa. A jadąc konno pod tymi drzewkami, strącało się z gałązek owoce, które stroiły trawę niczym stylowe żółte grochy.
Niedawno zdobyłam koszyczek tych przecudnych śliwek i przeglądając strony o podróżach, zatrzymałam się na Paryżu . Wyobraziłam sobie, jak Gertruda Stein padłaby na ziemię, podobnie jak moje mirabelki, gdyby Picasso zjawił się u niej na kolacji, a ona miałaby w spiżarni tylko koszyk tych cudnych, żółtych śliwek.
Czy jej zmyślna kucharka stworzyłaby niezwykły sos lub konfiturę? Jakie składniki by wykorzystała? I czy moją daktyladę mógłby ktoś podać w paryskiej herbaciarni?
Z każdego miejsca na świecie można wziąć drobny detal lub myśl, które pomogą stworzyć niezwykłą kulinarną całość i przeżyć wspaniałą podróż bez ruszania się od kuchennego blatu. Daktyle z krajów arabskich, kakao z Brazylii, a mirabelki z Polski, chociaż w wielu domach Paryża z pewnością się je jada i darzy należytą atencją. A w Polsce? Często rosną dziko i traktuje się je niczym pospolitą miniaturkę śliwki, w dodatku pestka nie odchodzi łatwo od miąższu, więc najlepiej pożegnać się z tym szlachetnym owocem, bo przecież szkoda zachodu… A nasza mirabelka zawiera sporo witaminy C i K, które wzmacniają naczynia krwionośne. Ponadto potas, nieco żelaza, magnezu oraz błonnik. A przede wszystkim, jest przepyszna i posiada własny, niepowtarzalny kwaśno - słodki smaczek.
Daktyladę można jeść na tyle sposobów, ile tylko przyjdzie nam do głowy. Jako chutney, do ryżu – boska, na kanapkę dla malucha w wersji bez chili – super, jako sos słodko – kwaśny do pasztetów i pieczeni – jak znalazł. Poddana pasteryzacji przetrwa zimowe miesiące i będzie nas ogrzewać w krótkie i chłodne dni.
Składniki
1 kg mirabelek
2,5 szklanki suszonych daktyli
1,5 szklanki gorącej wody
0,5 szklanki soku pomarańczowego
0,5 szklanki mleka kokosowego
5 łyżek kakao
2,5 łyżeczki cynamonu mielonego
2 – 3 goździki
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego chili
szczypta soli
szczypta mielonej wanilii
Przygotowanie
Daktyle zalać gorącą wodą (1,5 szklanki) i odstawić.
Mirabelki umyć, podlać ¼ szklanki wody i zagotować. Zmniejszyć płomień do minimum i gotować, dopóki owoce się nie rozpadną (około 0,5 godziny). Gdy mirabelki będą łatwo się rozpadać po zamieszaniu łyżką, wyłączyć płomień i przetrzeć owoce przez niezbyt gęste sito. Ważne, aby dziurki w sicie były większe, wówczas cały proces przecierania przebiegnie bardzo szybko.
Namoczone daktyle zagotować z sokiem pomarańczowym i wodą w której się moczyły. Dodać goździki i cynamon. Gotować na bardzo małym ogniu, aż daktyle się rozpadną. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody.
Dodać przetarte mirabelki i zmiksować, aby masa była jeszcze bardziej jednolita. Wsypać kakao, wanilię i chili oraz szczyptę soli. Wlać mleko kokosowe i dobrze wymieszać. Gotować jeszcze około 10 minut na bardzo małym ogniu, aby masa jeszcze nieco się zagęściła.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/08/daktylada-z-mirabelek-z-cynamonem-i.html