Czas kalafiora i młodychziemniaków trwa. I dzięki temu większość naszych posiłków możemy komponować z warzyw bez większego trudu. Dzięki dyniowej mące kotlety wydadzą się jeszcze bardziej dekoracyjne i smaczne. Doskonałe z fasolką i górą innych warzyw oraz wszelkimi sosami.Kotlety z kalafiora i ziemniaków w dyniowej panierce z chipsemmiętowymSkładniki1 średni kalafior5 średnich ziemniaków5 łyżek mielonego, odtłuszczonego lnu2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego2 łyżki olejukokosowego2 łyżeczki curry1 łyżeczka sproszkowanego czosnku1 łyżeczka płatkówdrożdżowych (opcjonalnie)sólziołowa, pieprzPanierka0,5 szklanki mąki z dyni12 - 14 listków mięty + odrobina tłuszczu do posmarowania listkówPrzygotowanieKalafior i ziemniaki umyć. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na parze, wystudzić. Ziemniaki ugotować w łupinie i gorące ugnieść razem z kalafiorem. Na patelni rozgrzać olejkokosowy i wsypać curry. Chwilkę podsmażać, mieszając i dodać do ziemniaków i kalafiora. Wsypać len i resztę przypraw, i wyrobić ręką lub drewniana łyżką. Sprawdzić smak i odstawić na kilka minut. Wilgotnymi dłońmi uformować kotlety i obtaczać w mące dyniowej. Na każdym kotleciku ułożyć posmarowany olejemkokosowym lub oliwą listek mięty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez 0,5 godziny.