ßßß Cookit - przepis na Koktajl czekoladowy ze szpinakiem i truskawkami

Koktajl czekoladowy ze szpinakiem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Kiedy jest ciepło, nie myślimy o siedzeniu w gorącej kuchni i mieszaniu w garnkach. Chcemy zjeść lekko, ale być nasyconym. Nie chcemy się napracować, ale mieć świeży posiłek.
Nic prostszego - z takim koktajlem. Załatwi sprawę śniadania lub popołudniowej przekąski. Łączy w sobie moc witamin i antyoksydantów w jednej małej szklance, a mleko kokosowe zapewnia odpowiedni zastrzyk energetyczny. Ja nigdy go nie dosładzam, ale jest w smaku nieco wytrawny. Im słodsze truskawki, tym słodyczy będzie więcej. A więc? Do dzieła.
Składniki (na 3 porcje)
500 g truskawek
2 duże garście obranego młodego szpinaku (tylko liście)
1 dojrzały banan
1 szklanka mleka kokosowego (u mnie Real Thai)
1 czubata łyżka kakao surowego w proszku
kilka kropli stevii lub syropu jabłkowego czy ryżowego, jeśli potrzebujecie dosłodzenia
Przygotowanie
Truskawki dobrze umyć, usunąć szypułki i wrzucić do pojemnika, w którym będą miksowane. Dodać obranego banana i posiekany szpinak. Wszystko zmiksować na gładka masę.
Wówczas wsypać proszek kakaowy i wymieszać. Wlać mleko kokosowe i ponownie zmiksować, aby nie było grudek kakao.
Można dosłodzić, jeśli będzie taka potrzeba.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/06/koktajl-czekoladowy-ze-szpinakiem-i.html