Wykonanie
Bardzo się stęskniłam za smakiem
bobu i kiedy stał się dostępny, od razu zakupiłam woreczek. Najlepszy jest albo tylko z
oliwą i
przyprawami lub wzbogacony dodatkiem w postaci sosu.
Suszone pomidory dobrze podbijają smak
pomidora świeżego, a dodatek
czosnku wzmacnia smak. Warunkiem uzyskania smacznego i lekkostrawnego
bobu jest gotowanie go w otwartym garnku, zawsze do miękkości i obranie ze skórki. Istotne jest także podanie go w jak najprostszej formie z lekkimi dodatkami.
Bób w
sosie pomidorowymSkładniki (na 3 porcje)1 kg
bobusól,
pieprz1 łyżka
oleju kokosowegoSos8
suszonych pomidorów w
oliwie, lekko osączonych1 łyżka
oliwy z oliwek1 duży dojrzały
pomidor¾ szklanki
mleka kokosowego (u mnie Real Thai)1 łyżeczka mielonego suszonego
czosnku2 listki
miętysól,
pieprz

Przygotowanie
BóbBób umyć pod bieżącą
wodą i osączyć. W garnku zagotować
wodę z
solą i wsypać do niej
bób. Ugotować go do miękkości bez przykrycia i odcedzić. Przestudzić na tyle, aby można bez poparzenia sobie palców zdjąć z
bobu skórkę. Na patelni rozgrzać
olej kokosowy, dorzucić
bób i chwilę podsmażać. Można jeszcze lekko posolić i dodać
pieprz.SosŚwieżego
pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Włożyć do pojemnika do miksowania. Dodać posiekane drobniej
suszone pomidory,
oliwę i listki
mięty. Zmiksować na krem. Dodać
pieprz,
mleko kokosowe, mielony
czosnek i jeśli jest taka potrzeba,
sól. Podawać na zimno lub ciepło do
bobu i innych warzyw.