ßßß Cookit - przepis na Bób

Bób

nazwa

Wykonanie

Bardzo się stęskniłam za smakiem bobu i kiedy stał się dostępny, od razu zakupiłam woreczek. Najlepszy jest albo tylko z oliwą i przyprawami lub wzbogacony dodatkiem w postaci sosu. Suszone pomidory dobrze podbijają smak pomidora świeżego, a dodatek czosnku wzmacnia smak. Warunkiem uzyskania smacznego i lekkostrawnego bobu jest gotowanie go w otwartym garnku, zawsze do miękkości i obranie ze skórki. Istotne jest także podanie go w jak najprostszej formie z lekkimi dodatkami.
Bób w sosie pomidorowym
Składniki (na 3 porcje)
1 kg bobu
sól, pieprz
1 łyżka oleju kokosowego
Sos
8 suszonych pomidorów w oliwie, lekko osączonych
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duży dojrzały pomidor
¾ szklanki mleka kokosowego (u mnie Real Thai)
1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku
2 listki mięty
sól, pieprz
Przygotowanie
Bób
Bób umyć pod bieżącą wodą i osączyć. W garnku zagotować wodę z solą i wsypać do niej bób. Ugotować go do miękkości bez przykrycia i odcedzić. Przestudzić na tyle, aby można bez poparzenia sobie palców zdjąć z bobu skórkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dorzucić bób i chwilę podsmażać. Można jeszcze lekko posolić i dodać pieprz.
Sos
Świeżego pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Włożyć do pojemnika do miksowania. Dodać posiekane drobniej suszone pomidory, oliwę i listki mięty. Zmiksować na krem. Dodać pieprz, mleko kokosowe, mielony czosnek i jeśli jest taka potrzeba, sól. Podawać na zimno lub ciepło do bobu i innych warzyw.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/06/bob-w-sosie-pomidorowym.html