Wykonanie
Z całych
żołędzi już nie zdołam zrobić swojej
kawy, bo przegapiłam sezon na zbiór w zeszłym roku. Ale mając duży zapas
mąki z
żołędzi, możecie razem ze mną rozpocząć produkcję własnej
kawy. Z dodatkiem ulubionych korzeni i rozgrzewających przypraw.Zaletą tej
kawy jest to, że wzmacnia wątrobę i żołądek, a
przyprawy znakomicie rozgrzewają. Pijam ja regularnie od kilku lat, ale dotychczas po prostu kupowałam gotową. Czas jednak pójść naprzód i zrobić kolejny krok w tworzeniu produktów niemalże od podstaw. Od podstaw całkowicie będzie wtedy, kiedy zbiorę swoje
żołędzie...Ale z pominięciem tego etapu również wyszła mi wspaniała
kawa. Pachnąca
przyprawami, okraszona kroplą
kokosowego mleczka… Jej smak jest inny niż tradycyjnej
kawy, ale przecież nie tego smaku w tym przypadku szukamy. To smakowa żołędziowa poezja. Gdy już zdecydujecie się na jej samodzielne przygotowanie, nie wyrzucajcie fusów, ponieważ mogą pomóc pielęgnować waszą urodę. Podobnie można zastosować fusy z prawdziwej
kawy. A sposób na to znajdziecie na BAFavenue, czyli w bardzo kobiecym miejscu. W dobrym humorze, odrodzone i piękne możemy zacząć dzień. Oczywiście panów również zachęcam do naturalnej pielęgnacji.
Składniki (na 4 porcje)5 łyżek
mąki z
żołędzi1 laska
cynamonu cejlońskiego lub 1 łyżka mielonego0,5 łyżeczki
imbiruszczypta
kardamonu mielonego lub 2 ziarenka całe0,5 łyżeczki liści
steviimiąższ z 1
laski waniliiDodatki1 łyżka
mleka kokosowego i/lub
nalewki kawowej na kubek lub filiżankę
PrzygotowanieRozgrzać suchą patelnię i wsypać
mąkę z
żołędzi. Prażyć, często mieszając prze około 10 minut. Należy zwracać uwagę na to, żeby
mąka się nie przypaliła. Powinna się zrumienić, ale nie przypalić. Jej zapach powinien być lekko
orzechowy, a barwa brązowa i jednolita. Gdy
mąka będzie gotowa, zagotować 4 szklanki
wody i wsypać uprażoną
mąkę.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i nożem wyskrobać miąższ. Dodać do gotującej się
kawy wraz ze zmiażdżonym lub mielonym
cynamonem cejlońskim,
stevią,
imbirem i
kardamonem. Gotować kilka minut i na chwilę odstawić garnek z
kawą, aby szumy opadły na dno. Po tym czasie przecedzić
kawę przez bardzo gęste sitko. Można podawać z dodatkiem naleweczki kawowej lub
kokosowego mleczka. Ja wolę jedno i drugie.Jeżeli chcemy użyć fusów do zrobienia domowego peelingu, należy usunąć z odcedzonej
kawki okruchy lasek
cynamonu i ziarna
kardamonu, jeżeli użyliśmy ich w całości.