Wykonanie
Ktoś napisał mi na blogu, że bez
przetworów domowych ani rusz. W zupełności się z tym zgadzam i chociaż w sklepach mamy wszystko, to nic nie zastąpi nam domowych wyrobów.Dlatego dzisiaj kolejne wydanie
przetworów, tym razem przecier z kawałkami
pomidorów.Na
przetwory nadają się
pomidory odmiany podłużnej, ponieważ mają w sobie dużo miąższu.

SKŁADNIKIPodaję na małą porcję2 kg.
pomidorów podłużnych2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukruolej do słoików na wierzch po 1 łyżceopcjonalnie
lubczyk ( nie dużo)WYKONANIE
Pomidory sparzamy wrzątkiem ok. 2 min. Zalewamy zimną
woda i skórka powinna zejść bez problemu. Należy również wykroić twarde miejsca, które niestety
pomidory posiadają.

Z podanej porcji odkładamy 4- 5
pomidorów, a resztę blendujemy. Nie przeszkadzają mi pestki więc nie przecieram nic przez sito.Zblendowane
pomidory gotujemy na małym ogniu, mieszając. U mnie nie trwa to długo. Konsystencja taka jak sos i wystarczy. Dodaje
sól,
cukier- mieszam. Można sobie posmakować i dodać np, więcej
cukru lub mniej
soli ( kwestia gustu).

Do takiej konsystencji dodajemy
pomidory , które zostawiliśmy w całości. Można przekroić na dwie lub trzy części. Wrzucamy do garnka i jeszcze gotujemy ok. 5 min.

Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i zalewamy 1 łyżką
oleju. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy nakryte ściereczką.Jeśli mamy wątpliwości , czy bez pasteryzacji się nam utrzyma, to pasteryzujemy ok 10 min.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.