Wykonanie
Taka galareta na pewno jest dietetyczna i zdrowa , nie ma w niej żadnych tłustych kawałków. A przecież o to chodzi wszystkim , którzy liczą kalorie lub unikają tłustych potraw.
SKŁADNIKI:2
golonki indyczepęczek
włoszczyznymały pęczek
lubczykupół puszki
zielonego groszkusól,
pieprz do smaku4 łyżeczki
żelatynyliść laurowy,
ziele angielskie, kilka listków
selera naciowegoopcjonalnie
czosnek , jeśli lubimyWYKONANIE:Udźce z
indyka płuczemy i zalewamy zimną
wodą tak, by przykryć
mięso .
Mięso zagotowujemy, zbieramy szum. Dodajemy
włoszczyznę,
ziele angielskie,
liść laurowyGotujemy rosół, pod koniec dodajemy
lubczyk ,
sól,
pieprz.Ugotowane
mięso wyjmujemy i studzimy.Oddzielamy od kości, kroimy drobno.Na dnie małych salaterek lub szklaneczek układamy pokrojoną
marchewkę, wsypujemy
groszek. Dodajemy
mięso.Rosół przecedzamy, podgrzewamy, doprawiamy do smaku. W szklance rosołu rozpuszczamy
żelatynę i dodajemy do reszty.Tak przygotowanym rosołem zalewamy ostrożnie zawartość salaterek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.Przed podaniem wykładamy na półmisek i ozdabiamy.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.