ßßß Cookit - przepis na Kwietniowy poranek i ciasto jogurtowo cytrynowe

Kwietniowy poranek i ciasto jogurtowo cytrynowe

nazwa

Wykonanie

W zeszłym roku o tej porze już pięknie kwitły forsycje a teraz jakoś tak jeszcze szaro i smutno. Moja Mama przewidziała to chyba bo ucięła kilka gałązek forsyscji z ogrodu do wazonu w domu i tylko dzięki temu możemy się cieszyć tymi drobnymi żółtymi kwiatkami które wnoszą chociaż trochę koloru. A żółty jakoś tak wyjątkowo kojarzy się z Wielkanocą. Ja niestety muszę się przyznać, że nie przepadam za tymi świętami (szczególnie jeśli towarzyszy im taka zimowa aura). Jednak przez ostatnie dni nauczyłam się jednego: jeśli za oknem deszcz, zimno i nie chce się wstać - to... trzeba zwlec się z łóżka jeszcze wcześniej, zrobić pyszne śniadanie, upiec ciasto wieczorem żeby zjeść je sobie rano do kawki, kupić kwiaty i wstawić do wazonu, odsłonić szybko okna żeby chociaż trochę naturalnego światła wpadło do pokoj u itd itd... nie możemy dać się ponieść przedwiosennej depresji! :)
Wczoraj wieczorem upiekłam chyba jedno z najszybszych w przygotowaniu ciast jakie znam - ciasto jogurtowe odmierzane metodą "kubeczkową". Trochę zmodyfikowałam przepis i zrobiłam z niego ciasto cytrynowe. Jeśli ktoś miałby ochotę wypróbować przepis to polecam. Upiekłam go w dużej formie więc wyszedł z niego trochę placek ale można śmiało piec go też w keksówce, wyjdzie większy i bardziej pulchny. Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ma piękny - lekko żółty kolor - nie potrzeba sztucznych barwników :) A następnym razem spróbuję zrobić z niego wersję bezglutenową.
mały kubeczek jogurtu naturalnego
(kubeczek potem wykorzystujemy do odmierzania składników:)
2 kubeczki mąki pszennej
1 kubeczek mąki kukurydzianej
1 kubeczek oleju roślinnego
1 kubeczek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
skórka i sok z małej cytryny lub z połówki dużej
W misce mieszamy jogurt, olej, cukier, jajka i sok ze skórką z cytryny. Mieszamy dosłownie chwilę mikserem tak żeby składniki się połączyły. Wsypujemy dokładnie wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką. Wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostatnio w Empiku trafiłam na magazyn USTA, wcześniej widziałam go na zdjęciach na innych blogach i obserwowałam ich na IG ale nie spodziewałam się że tak mi się spodoba - to co mnie najbardziej zauroczyło to piękne zdjęcia i ... cudowny zapach, wwąchiwałam się w niego chyba z kilka minut, pachnie świeżą książką prosto z drukarni :)
Źródło:http://www.slodkalatte.pl/2015/04/wiosenny-poranek-i-ciasto-jogurtowo.html