ßßß
Aby go przyrządzić potrzebujemy:NA KRUCHE CIASTO:- 270g mąki tortowej,- 200g masła,- 2 żółtka,- 80-90g cukru pudru,- 2 czubate łyżki śmietany.Masło siekamy wraz z sypkimi produktami, dodajemy żółtka i śmietanę, a następnie zagniatamy ciasto na gładką kulę i dzielimy na 2 części, odpowiednio 1/4 i 3/4. Tę większą cieniutko wykładamy na opatrzonej papierem do pieczenia blasze (40cm x 24cm) i gęsto nakłuwamy widelcem, po czym wstawiamy do lodówki. Z mniejszej formujemy podłużny pasek, który rozwałkowujemy wszerz na ok 10 cm o grubości kilku milimetrów, a następnie tniemy wzdłuż na 10 części o szerokości 1cm i na dużej desce do krojenia wkładamy do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy kruchy spód na I poziomie od spodu, aż będzie rumiany (u nas: 13 minut w 190 stopniach z grzałką góra, dół i jeszcze 2 minuty w 170 stopniach z termoobiegiem). Wyjmujemy z piekarnika i wykładamy masę serową wg przepisu:NA SERNIK:- 1kg zwięzłego, tłustego twarogu,- 200g miękkiego masła (gdy przygotowujemy z naszego twarogu kremowego, dodajemy jedynie 110g masła),- 170g cukru,- 6 jaj,- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,- 2 łyżki cukru z wanilią / cukier wanilinowy,- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub niesłodzony budyń waniliowy lub śmietankowy,- rodzynki.Żółtka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę, dodajemy proszek do pieczenia i budyń lub mąkę ziemniaczaną oraz stopniowo twaróg i rodzynki. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie łyżką z masą serową.Teraz wykładamy sernik na upieczony spód. A na wierzchu układamy z naszych pasków kratkę. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Gdy sernik jest jeszcze delikatnie ciepły, smarujemy paski lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego!