ßßß Cookit - przepis na A to skromna wersja bez żurawiny:

A to skromna wersja bez żurawiny:

nazwa

Wykonanie

mar 30th Chleb z żurawiną na zakwasie pszennym
Niby zwykły chleb, a ze słodką niespodzianką w środku! Upieczony na pszennym zakwasie, w większości z pełnego ziarna i z dodatkiem pysznej, zdrowej żurawiny. Na święta i na co dzień.
A oto przepis:
- 300g zakwasu pszennego,
- 320g mąki pszennej razowej (typ 2000),
- 90g mąki tortowej,
- 40g mąki żytniej (typ 720),
- 17g soli,
- 240g letniej wody,
- ewentualnie łyżeczka miodu lub brązowego cukru,
- garść żurawiny.
Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy zakwas i wodę. Zagniatamy ciasto na sprężystą masę, którą wyrabiamy energicznie przez ok. 5-10min, dosypując w międzyczasie żurawinę. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny, aby ciasto odpoczęło. Teraz wyrabiamy je ponownie, ale już krótko, wkładamy do wysmarowanej oliwą foremki (u nas 37centymetrowej keksówki). Wierzch smarujemy cienko oliwą, aby skórka nazbyt nie wyschła. Chleb do wyrośnięcia ustawiamy w ciepłym miejscu na ok. 3-4 godziny.
Pieczemy w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 9-10minut, kolejne 9-10 minut w 200 stopniach, a następne 40 minut w 180 stopniach. By skórka ładnie błyszczała – spryskujemy chlebek wodą na 15 minut przed końcem pieczenia. Upieczony wykładamy jak zwykle na drewnianą kratkę.
Smacznego!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=309