Wykonanie
mar 30th
Chleb z
żurawiną na zakwasie pszennymNiby
zwykły chleb, a ze słodką niespodzianką w środku! Upieczony na pszennym zakwasie, w większości z pełnego ziarna i z dodatkiem pysznej, zdrowej
żurawiny. Na święta i na co dzień.
A oto przepis:- 300g zakwasu pszennego,- 320g
mąki pszennej razowej (typ 2000),- 90g
mąki tortowej,- 40g
mąki żytniej (typ 720),- 17g
soli,- 240g letniej
wody,- ewentualnie łyżeczka
miodu lub
brązowego cukru,- garść
żurawiny.Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy zakwas i
wodę. Zagniatamy ciasto na sprężystą masę, którą wyrabiamy energicznie przez ok. 5-10min, dosypując w międzyczasie
żurawinę. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny, aby ciasto odpoczęło. Teraz wyrabiamy je ponownie, ale już krótko, wkładamy do wysmarowanej
oliwą foremki (u nas 37centymetrowej keksówki). Wierzch smarujemy cienko
oliwą, aby skórka nazbyt nie wyschła.
Chleb do wyrośnięcia ustawiamy w ciepłym miejscu na ok. 3-4 godziny.Pieczemy w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 9-10minut, kolejne 9-10 minut w 200 stopniach, a następne 40 minut w 180 stopniach. By skórka ładnie błyszczała – spryskujemy chlebek
wodą na 15 minut przed końcem pieczenia. Upieczony wykładamy jak zwykle na drewnianą kratkę.Smacznego!