Wykonanie
Już 6-go października w Spot Poznań kolejne moje warsztaty z kuchni libańskiej. Sama nie wiem, którą kuchnię lubię najbardziej, kiedy gotuję włoską, to tę kocham najbardziej, a kiedy libańską to twierdzę z pełnym przekonaniem, że to moja ulubiona. Ta czy inna, musi być zdrowa i smaczna, w miarę łatwa i szybka, bo kto ma dzisiaj czas i ochotę na długie i żmudne zmagania w kuchni.Kuchnia libańska to kopalnia cudownych przepisów, świeżych, łatwych i bardzo ciekawych. Czerpię z niej od lat, uczę się tej filozofii gotowania, łączenia smaków i korzystania ze składników, które mamy pod ręką w nowy sposób. Wystarczy
ser haloumi zgrillować z dodatkiem klasycznej
przyprawy libańskiej sumak i
sałata zyskuje nową jakość, a oba produkty można dostać bez problemu.


Skladniki: dla 4 osób200g
sera haloumi, pokrojonego na plasterki ( nie za cienkie )2 łyżki
oliwy virgin2 duże ząbki
czosnku, obrane z łupinki i starte na tarce1 łyżka
przyprawy sumakspora garść
orzechów włoskich ( ja użyłam pekan )2 łyżki
miodu1 mała łyżka
masła2 dość twarde
gruszki podzielone na ćwiartki ( małe ) albo ósemki ( duże )1 główka
sałaty rzymskiej, liście umyte, dokładnie osuszone, podartesok z 2
limonek2 łyżki
natki pietruszki, posiekanej


Jak zrobilam:Rozgrzałam dobrze patelnię grillową.W misce wymieszałam
oliwę ze startym
czosnkiem i sumakiem. Plastry haloumi dobrze obtoczyłam w
oliwie z
przyprawami i ułożyłam na gorącej patelni grillowej. Grillowałam przez około 8 minut, przewracając na drugą stronę w połowie tego czasu.W rondelku roztopiłam
masło z
miodem, wrzuciłam
orzechy i gotowałam je, przewracając co jakiś czas przez 3 - 4 minuty. Wyjęłam
orzechy na papier do pieczenia i wystudziłam.W dużej misce wymieszałam podartą na kawałki
sałatę rzymską z kawałkami
gruszki i
sokiem z limonki. Dodałam zgrillowane kawałki
sera, posypałam
orzechami i
pietruszką i podawałam.


To wspaniała jesienna propozycja
sałaty, do której wystarczy podać świeże
pieczywo. Jest na tyle bogata, że może być daniem na lunch albo lekką kolację. Warto zdobyć wszystkie podane składniki, to one stanowią o jej wyjątkowości.