Wykonanie
Śniadanie na Corfu

Nie może obyć się bez rogalików. To nie jakieś tam rogaliki, ale oryginalne francuskie
croissanty. Od wczesnego rana zapach świeżego ciasta,
masła i
wanilii unosi się wszędzie. Podawane są jeszcze ciepłe, do nich aromatyczna
kawa, no i koniecznie różnego rodzaju
konfitury i
dżemy.O słodkościach
pisałam już wcześniej. Pamiętacie kandyzowane
figi i kumkwat? To właśnie jest najlepsze do rogalików.Ale nasze rodzime
konfitury truskawkowe,
wiśniowe czy
brzoskwiniowe też są doskonałe.Francuzi maczają
croissanty w
kawie, a do tego dojadają łyżeczką
konfitury.Ja wolę
croissanty z
masłem i
konfiturą.

Starałam się zdobyć oryginalny przepis na rogaliki od miejscowego, greckiego szefa kuchni. Niestety, na przeszkodzie stanęły problemy
językowe ze strony kucharza, a także długa i żmudna procedura przygotowania ciasta, która okazała się za trudna do wytłumaczenia w obcym
języku.Przepis, który wam podam to przepis z bloga kulinarnego, moje wypieki, który wydał mi się najbardziej zbliżony do francuskiego przepisu, który znałam, ale bez odpowiednich ilości i proporcji.Bądżcie przygotowani na wieloetapową i kilkugodzinna pracę nad
croissantami. Zapewniam, że warto się poświęcić.


14 mini
croissantów15 g
masła5 g świeżych
drożdży85 ml
wody o temp. 20'C210 g
mąki1 łyżeczka
soli2 łyżki
cukru1 1/2 łyżeczki
mleka w proszku125 g
masła o temperaturze pokojowejCiasto:1Pokruszone
drożdże rozmieszaj dokładnie z
wodą w miseczce.
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj
sól,
cukier,
mleko w proszku, roztopione
masło i
drożdże z
wodą. Wyrabiaj ciasto aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie gładkie. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde, dodaj odrobinę
wody.Ciasto w misce przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 godziny, aż podwoi swoja objętość.2Uderz wyrośnięte ciasto pięścią, żeby opadło. Miskę przykryj folią i wstaw do lodówki na ok. godzinę, aż znowu podwoi objętość. Ponownie uderz pięścią, żeby opadło i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.3125 g
masła o temperaturze pokojowej utrzyj na gładką masę.4Ciasto rozwałkuj na prostokąt o proporcjach 3 x 1. Połowę roztartego
masło rozłóż na cieście w mniej więcej 2/3 jego długości, zostawiając margines kilku milimetrów tak, by
potem móc dobrze skleić ciasto.
Masło zawiń w ciasto składając prostokąt trzykrotnie, jak kartkę papieru.Obrócić je i ponownie rozwałkuj. Powtórz złożenie, już bez
masła,
owiń folią i włóż do zamrażalnika na 30 min.
Potem przełóż do lodówki na 1 godzinę.5Po tym czasie powtórz wszystkie czynności z części 4, zużywając pozostałą połowę
masła. Znowu rozwałkuj, już bez
masła i ponownie wstaw do zamrażalnika na 30 min. a
potem na godzinę do lodówki. Można je włożyć na noc, może leżakować nawet do 3 dni.To już wszystko. Ciasto jest gotowe, chociaż całość zajęła około 5 godzin. Teraz można już wykrawać rogaliki.Rogaliki:Do wykrawania ciasto musi być zimne.Rozwałkuj je na placek o grubości ok. 6 mm. Wykrój trójkąty. Każdy trójkąt zroluj od podstawy do wierzchołka i nadaj im kształt rogalika. Z początku zwijaj je luzno, a
potem coraz ciaśniej.Pieczenie:Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż rogaliki. W miseczce roztrzep
żółtko z niewielką ilością
wody i posmaruj tą mieszaniną
croissanty. Pozostaw do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny,ponownie posmaruj
żółtkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220'C przez 5 minut.
Potem obniż temperaturę i dalej piecz przez 10 minut.Rogaliki gotowe.