ßßß Cookit - przepis na Roztop masło.

Roztop masło.

nazwa

Wykonanie

Śniadanie na Corfu
Nie może obyć się bez rogalików. To nie jakieś tam rogaliki, ale oryginalne francuskie croissanty. Od wczesnego rana zapach świeżego ciasta, masła i wanilii unosi się wszędzie. Podawane są jeszcze ciepłe, do nich aromatyczna kawa, no i koniecznie różnego rodzaju konfitury i dżemy.
O słodkościach pisałam już wcześniej. Pamiętacie kandyzowane figi i kumkwat? To właśnie jest najlepsze do rogalików.
Ale nasze rodzime konfitury truskawkowe, wiśniowe czy brzoskwiniowe też są doskonałe.
Francuzi maczają croissanty w kawie, a do tego dojadają łyżeczką konfitury.
Ja wolę croissanty z masłem i konfiturą.
Starałam się zdobyć oryginalny przepis na rogaliki od miejscowego, greckiego szefa kuchni. Niestety, na przeszkodzie stanęły problemy językowe ze strony kucharza, a także długa i żmudna procedura przygotowania ciasta, która okazała się za trudna do wytłumaczenia w obcym języku.
Przepis, który wam podam to przepis z bloga kulinarnego, moje wypieki, który wydał mi się najbardziej zbliżony do francuskiego przepisu, który znałam, ale bez odpowiednich ilości i proporcji.
Bądżcie przygotowani na wieloetapową i kilkugodzinna pracę nad croissantami. Zapewniam, że warto się poświęcić.
14 mini croissantów
15 g masła
5 g świeżych drożdży
85 ml wody o temp. 20'C
210 g mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki mleka w proszku
125 g masła o temperaturze pokojowej
Ciasto:
1
Pokruszone drożdże rozmieszaj dokładnie z wodą w miseczce.
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i drożdże z wodą. Wyrabiaj ciasto aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie gładkie. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde, dodaj odrobinę wody.
Ciasto w misce przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 godziny, aż podwoi swoja objętość.
2
Uderz wyrośnięte ciasto pięścią, żeby opadło. Miskę przykryj folią i wstaw do lodówki na ok. godzinę, aż znowu podwoi objętość. Ponownie uderz pięścią, żeby opadło i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
3
125 g masła o temperaturze pokojowej utrzyj na gładką masę.
4
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o proporcjach 3 x 1. Połowę roztartego masło rozłóż na cieście w mniej więcej 2/3 jego długości, zostawiając margines kilku milimetrów tak, by potem móc dobrze skleić ciasto.
Masło zawiń w ciasto składając prostokąt trzykrotnie, jak kartkę papieru.
Obrócić je i ponownie rozwałkuj. Powtórz złożenie, już bez masła, owiń folią i włóż do zamrażalnika na 30 min. Potem przełóż do lodówki na 1 godzinę.
5
Po tym czasie powtórz wszystkie czynności z części 4, zużywając pozostałą połowę masła. Znowu rozwałkuj, już bez masła i ponownie wstaw do zamrażalnika na 30 min. a potem na godzinę do lodówki. Można je włożyć na noc, może leżakować nawet do 3 dni.
To już wszystko. Ciasto jest gotowe, chociaż całość zajęła około 5 godzin. Teraz można już wykrawać rogaliki.
Rogaliki:
Do wykrawania ciasto musi być zimne.
Rozwałkuj je na placek o grubości ok. 6 mm. Wykrój trójkąty. Każdy trójkąt zroluj od podstawy do wierzchołka i nadaj im kształt rogalika. Z początku zwijaj je luzno, a potem coraz ciaśniej.
Pieczenie:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż rogaliki. W miseczce roztrzep żółtko z niewielką ilością wody i posmaruj tą mieszaniną croissanty. Pozostaw do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny,ponownie posmaruj żółtkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220'C przez 5 minut. Potem obniż temperaturę i dalej piecz przez 10 minut.
Rogaliki gotowe.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/07/sniadanie-na-corfu-nie-moze-obyc-sie.html