Wykonanie

ok. półtora litra
wywaru drobiowo-warzywnego1 kg
cebulimasło i
olej do podsmażenia
cebulikawałek
bagietki lub
bułki lub 2-3 kromki
chleba,
pieczywo może być podsuszone
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
tymianekCebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać. Na dużej patelni ( lub w garnku z grubym dnem) roztopić
masło z olejem, dodać
cebulę i smażyć ją na średnim ogniu, często mieszając.
Cebulę smażyć ok. 25-30 min, uważając, aby się nie przypaliła.Dodać miękką zeszkloną
cebulę do gorącego
wywaru, pogotować razem ok. 5-10 minut, następnie wrzucić grzanki zrobione z
bagietki,
bułki lub
chleba, po kilku minutach całość zblenderować tj zmiksować, aby była jednolita konsystencja zupy-kremu.Doprawić
solą,
pieprzem,
tymiankiem i odrobiną
gałki muszkatołowej.Jeśli chodzi o zmiany to może ich być bardzo wiele.Można dodać lub odjąć trochę
cebul, w zależności jak intensywny smak chcemy osiągnąć. Ja wrzucam
cebulę zeszkloną, miękką, ale można też ją skarmelizować- zmieni nam się finalnie trochę smak i kolor kremu.
Wywar może być sam warzywny.
Tymianek można dodać zarówno świeży jak i suszony, można go też pominąć- choć ja polecam dodać.Opcjonalnie można dodać
czosnek do podsmażanej
cebuli.’Podawać z
groszkiem ptysiowym lub grzankami. Jest też wersja podania z grzanką z roztopionym
serem żółtym.Jak widać za każdym razem można rodzinie podać nową wersję kremu z
cebuli.Są też wersje z dodatkiem
białego wina, ale jeszcze nie próbowałam- wszystko przed nami:)