ßßß
Robię krem z pomidorów, krem z papryki i właśnie: pomidorowo-paprykowy. I z tych trzech, chyba właśnie ten ostatni smakuje mojej rodzinie najbardziej.Potrzebujemy:wywar (ok. 1,5 l) jarzynowy lub mięsny3 papryki czerwone2 puszki pomidorów lub kilka pomidorów świeżych, przesmażonych na patelnicebula2 kromki chleba, może być czerstwegośmietana 18% lub 30% (opcjonalnie)olejprzyprawyUmytą paprykę kroję na ćwiartki i podsmażam na patelni na 2 łyżkach oleju (ja to robiłam pod przykryciem), do momentu, aż będzie miękka a skórka zacznie miejscami robić się przypieczona. Aby było mi ją łatwiej obrać, wkładam te papryki na kilkanaście minut do woreczka śniadaniowego i zawiązuję. Następnie obieram paprykę.W między czasie obieram, kroję i podsmażam cebulkę, tak aby się zeszkliła.Pokrojoną paprykę wrzucam do gorącego wywaru, do którego następnie dodaję pomidory z puszki (można je przesmażyć na patelni, ale nie ma takiej konieczności). Do tego dodaję podsmażoną cebulę.Szykuję grzanki, które następnie wkładam do zupy, aby ją zagęścić i wszystko razem miksuję blenderem na gładką masę.Doprawiam do smaku solą, pieprzem. Oczywiście można dodać inne przyprawy w zależności od smaków danego dnia i upodobań: paprykę mieloną słodką i/lub ostrą, czosnek podsmażony lub granulowany, lub w wersji z ziołami: bazylię, oregano lub trochę ziół prowansalskich.Ostatnio dodałam troszkę śmietany 30%, aby złagodzić smak.Podajemy z grzankami (pasują też czosnkowe), lub z groszkiem ptysiowym. Można posypać świeżą bazylią lub pietruszką.Czytałam też, ale sama tego nie testowałam, że zamiast podsmażać paprykę na patelni, wkładamy ją do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż będzie czarna, następnie obieramy i dalej postępujemy wg przepisu.Ja jednak wybrałam wersję oszczędną i szybszą:)smacznego