Wykonanie

Robię krem z
pomidorów, krem z
papryki i właśnie:
pomidorowo-
paprykowy. I z tych
trzech, chyba właśnie ten ostatni smakuje mojej rodzinie najbardziej.Potrzebujemy:
wywar (ok. 1,5 l) jarzynowy lub
mięsny3
papryki czerwone2 puszki
pomidorów lub kilka
pomidorów świeżych, przesmażonych na patelni
cebula2 kromki
chleba, może być czerstwego
śmietana 18% lub 30% (opcjonalnie)
olejprzyprawyUmytą
paprykę kroję na ćwiartki i podsmażam na patelni na 2 łyżkach
oleju (ja to robiłam pod przykryciem), do momentu, aż będzie miękka a skórka zacznie miejscami robić się przypieczona. Aby było mi ją łatwiej obrać, wkładam te
papryki na kilkanaście minut do woreczka
śniadaniowego i zawiązuję. Następnie obieram
paprykę.W
między czasie obieram, kroję i podsmażam
cebulkę, tak aby się zeszkliła.Pokrojoną
paprykę wrzucam do gorącego
wywaru, do którego następnie dodaję
pomidory z puszki (można je przesmażyć na patelni, ale nie ma takiej konieczności). Do tego dodaję podsmażoną
cebulę.Szykuję grzanki, które następnie wkładam do zupy, aby ją zagęścić i wszystko razem miksuję blenderem na gładką masę.Doprawiam do smaku
solą,
pieprzem. Oczywiście można dodać inne
przyprawy w zależności od smaków danego dnia i upodobań:
paprykę mieloną słodką i/lub ostrą,
czosnek podsmażony lub granulowany, lub w wersji z
ziołami:
bazylię,
oregano lub trochę
ziół prowansalskich.Ostatnio dodałam troszkę
śmietany 30%, aby złagodzić smak.Podajemy z grzankami (pasują też
czosnkowe), lub z
groszkiem ptysiowym. Można posypać świeżą
bazylią lub
pietruszką.Czytałam też, ale sama tego nie testowałam, że zamiast podsmażać
paprykę na patelni, wkładamy ją do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż będzie czarna, następnie obieramy i dalej postępujemy wg przepisu.Ja jednak wybrałam wersję oszczędną i szybszą:)smacznego