Wykonanie
pączki karnawałoweW zeszłym tygodniu naszło mnie, aby zrobić pączki, w końcu mamy karnawał. Podbiły serducho nie tylko mojego
męża, ale też starszej córci. Przepis dostałam jakiś czas temu od mojej mamy, z tym, że pozwoliłam sobie na dodanie
masła zamiast
oleju. Przyznaje, pączki robiłam pierwszy raz, zawsze jeździłam do mamy, która przynajmniej raz w karnawale raczyła nas tymi pysznościami.

Potrzebujemy:ok. litra
oleju rzepakowego do smażenia2,5 szklanki
mąki (przesianej)4 łyżki
cukru30 g
masła5
żółtekszklanka
mleka5 dag
drożdżyłyżka
spirytusu lub
octuszczypta
solidżem,
marmolada lub powidłaPrzygotowujemy w kubku zaczyn z
drożdży: kruszymy
drożdże, dodajemy łyżkę
cukru, łyżeczkę
mąki i 3 łyżki ciepłego, ale niegorącego
mleka, mieszamy. Odstawiamy
drożdże w ciepłe miejsce i czekamy chwilę, aż wyrosną.Roztapiamy
masło i go studzimy. Podgrzewamy
mleko, aby było ciepłe, następnie przesiewamy
mąkę. Wszystkie składniki wraz z wyrośniętymi
drożdżami łączymy razem (poza nadzieniem!)i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po tym czasie na stolnicy wysypanej
mąką delikatnie rozwałkujemy ciasto i wykrawamy szklaną krążki. Na środek nakładamy trochę nadzienia i albo zawijamy tak, aby powstała kula, albo przykrywamy drugim krążkiem łącząc brzegi. Uformowane pączki zostawiamy jeszcze przez ok 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy tłuszcz, i
potem wrzucamy delikatnie pączki. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Odcedzone pączki układamy na ręcznikach papierowych. Kiedy wystygną przekładamy na talerz. Podajemy z
cukrem pudrem lub lukrem.Smacznego