ßßß Cookit - przepis na mazurek czekoladowy z mleka w proszku

mazurek czekoladowy z mleka w proszku

nazwa

Wykonanie

Taki mazurek pierwszy raz robiłam w zeszłym roku na święta. Ponieważ wszystkim smakował postanowiłam w tym roku go powtórzyć. Wykonanie jest dość proste i szybkie, i świetnie nadaje się do ozdabiania.
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy cukier, pokrojone na kawałki masło oraz jajko. Siekamy nożem masło z mąką, następnie zagniatamy szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę (możemy dolać łyżkę lub dwie lodowatej wody). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką (ciasto można włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak rozwałkować, a jeśli się porwie – można wylepić brakujące miejsca palcami). Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny (przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 – 40 minut na złoty kolor, ostudzić w formie.
Przepis na spód pochodzi ze strony kwestia smaku.
Składniki na masę:
pół szklanki wody
200 g masła
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy (op. 16 g)
50 g kakao
około 300 g mleka w proszku (nie może być granulowane tylko sypkie)
Dodatkowo bakalie do dekoracji (suszone morele, rodzynki, orzechy, migdały), posypki, pisaki kolorowe- wedle upodobań.
Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao umieszczamy w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotujemy do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić) Nadal gotując dodajemy stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej masy- cały czas mieszając, najlepiej mikserem, lub drewnianą łyżką.
Gdyby:
masa była za rzadka – dodaj mleko
masa była zbyt zbita – wlej wodę
masa była za blada – dosyp kakao
Gotową masę lekko przestudzić i rozsmarować na cieście. Udekorować najpiękniej jak potrafimy, lub niech to za nas zrobią dzieci:)
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/desery-i-wypieki/mazurek-czekoladowy-z-mleka-w-proszku