Wykonanie
Taki mazurek pierwszy raz robiłam w zeszłym roku na święta. Ponieważ wszystkim smakował postanowiłam w tym roku go powtórzyć. Wykonanie jest dość proste i szybkie, i świetnie nadaje się do ozdabiania.

Składniki na ciasto:200 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru150 g
masła1
jajkoPrzesiewamy
mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy
cukier, pokrojone na kawałki
masło oraz
jajko. Siekamy nożem
masło z
mąką, następnie zagniatamy szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę (możemy dolać łyżkę lub dwie lodowatej
wody). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Następnie ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat
mąką (ciasto można włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak rozwałkować, a jeśli się porwie – można wylepić brakujące miejsca palcami). Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny (przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z
ciastem i piec przez około 35 – 40 minut na złoty kolor, ostudzić w formie.Przepis na spód pochodzi ze strony kwestia smaku.Składniki na masę:pół szklanki
wody200 g
masła3/4 szklanki
cukrucukier waniliowy (op. 16 g)50 g
kakaookoło 300 g
mleka w proszku (nie może być granulowane tylko sypkie)Dodatkowo
bakalie do dekoracji (
suszone morele,
rodzynki,
orzechy,
migdały), posypki,
pisaki kolorowe- wedle upodobań.
Wodę,
masło,
cukier,
cukier waniliowy oraz
kakao umieszczamy w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotujemy do powstania gładkiej masy (
masło i
cukier muszą się dokładnie rozpuścić) Nadal gotując dodajemy stopniowo
mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej masy- cały czas mieszając, najlepiej mikserem, lub drewnianą łyżką.Gdyby:masa była za rzadka – dodaj
mlekomasa była zbyt zbita – wlej
wodęmasa była za blada – dosyp
kakaoGotową masę lekko przestudzić i rozsmarować na cieście. Udekorować najpiękniej jak potrafimy, lub niech to za nas zrobią dzieci:)