ßßß
Składniki na ciasto:200 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej50 g cukru150 g masła1 jajkoPrzesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy cukier, pokrojone na kawałki masło oraz jajko. Siekamy nożem masło z mąką, następnie zagniatamy szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę (możemy dolać łyżkę lub dwie lodowatej wody). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Następnie ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką (ciasto można włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak rozwałkować, a jeśli się porwie – można wylepić brakujące miejsca palcami). Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny (przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 – 40 minut na złoty kolor, ostudzić w formie.Przepis na spód pochodzi ze strony kwestia smaku.Składniki na masę:pół szklanki wody200 g masła3/4 szklanki cukrucukier waniliowy (op. 16 g)50 g kakaookoło 300 g mleka w proszku (nie może być granulowane tylko sypkie)Dodatkowo bakalie do dekoracji (suszone morele, rodzynki, orzechy, migdały), posypki, pisaki kolorowe- wedle upodobań.Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao umieszczamy w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotujemy do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić) Nadal gotując dodajemy stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej masy- cały czas mieszając, najlepiej mikserem, lub drewnianą łyżką.Gdyby:masa była za rzadka – dodaj mlekomasa była zbyt zbita – wlej wodęmasa była za blada – dosyp kakaoGotową masę lekko przestudzić i rozsmarować na cieście. Udekorować najpiękniej jak potrafimy, lub niech to za nas zrobią dzieci:)