ßßß
CiekawostkaPodstawowe składniki1 opakowanie mrożonych surimi,1 opakowanie mieszanki chińskiej,2 torebki (200g) ryżu parboiled,1 cebula,olej rzepakowy.Przyprawy:warzywko,sos sojowy (ciemny),sól morska,cukier trzcinowy,pieprz (najbardziej aromatyczny jest ten prosto z młynka),papryka mielona słodka,papryka mielona ostra,curry.Jeśli ryż parboiled mamy w woreczkach to je rozcinamy i zawartość przesypujemy do garnka, zalewamy dwukrotnie większą ilością wody niż samego ryżu, dodajemy 0,5 łyżeczki warzywka i gotujemy do miękkości. Ryż powinien wpić całą wodę. Nic nie wylewamy, ewentualny nadmiar możemy później dodać do chińszczyzny. Dlaczego jest to ważne pisałem tutaj . W międzyczasie mieszankę chińską wsypujemy do garnka, polewamy obficie olejem, posypujemy 1–1,5 łyżeczki warzywka i 1 łyżeczką cukru trzcinowego, mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa będą lekko chrupciate. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy będą gotowe doprawiamy do smaku sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem.Gdy ryż i warzywa nam się gotują rozbrajamy paluszki krabowe . Każde surimi jest zazwyczaj zawinięte w foliowy rulonik, który trzeba usunąć. Możemy się wspomóc ostrym narzędziem. Surimi zostawiamy w temperaturze pokojowej do niecałkowitego rozmrożenia.Szatkujemy cebulę, wsypujemy na rozgrzany na patelni tłuszcz i posypujemy delikatnie solą morską i cukrem trzcinowym po czym smażymy na złoty kolor. Gdy ryż już “doszedł” dosypujemy go do smażonej cebulki i doprawiamy do smaku pieprzem, paprykami i konkretną ilością curry. Możemy też pokropić go sosem sojowym, jeśli dotychczas ryż nie wyszedł zbyt słony. Zasmażamy ok. 5 min. dość intensywnie mieszając (ryż lubi przywierać).Zawartość patelni przesypujemy do miseczki lub po prostu spychamy w część patelni nie ogrzewaną bezpośrednio przez płomień palnika i robimy w ten sposób miejsce na surimi, które obsmażamy pod przykryciem równomiernie z obydwu stron. Surimi warto podważać od czasu do czasu, zwłaszcza na początku, bo też lubi przywierać. Powinniśmy uzyskać lekko zbrązowiałą, chrupiącą skorupkę.
Na podgrzane talerze wykładamy ryż w formie pierścienia, do którego wnętrza dajemy usmażoną chińszczyznę, a na wierzch układamy surimi.Smacznego! Jeśli podoba Ci się przepis to daj proszę łapkę w górę
Surimi z duszoną chińszczyzną i zasmażanym ryżem doprawionym orientalnymi przyprawami, czyli wschodni obiad na zachodzie.Składniki:1 opakowanie mrożonych surimi1 opakowanie mieszanki chińskiej20dag ryżu parboiled1 cebulaolej rzepakowywarzywkociemny sos sojowysól morskacukier trzcinowyświeżo mielony pieprzpapryka słodka mielonapapryka ostra mielonacurry