ßßß Cookit - przepis na Ryż parboiled z cebulką, serem żółtym i kiełbasą

Ryż parboiled z cebulką, serem żółtym i kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Ryż par­bo­iled z cebulką, serem żół­tym i kieł­basą to danie szyb­kie, tanie, nada­jące się świet­nie na prze­ką­skę. Może peł­nić rolę lek­kiego śnia­da­nia czy obiadu, choć warto byłoby się po nim “dopchać” czymś kon­kret­niej­szym. Gdy czas prze­cieka nam przez palce nie­kiedy jemy i ten wyna­la­zek.
Składniki
100g ryżu par­bo­iled (w osta­tecz­no­ści może być zwy­kły),
1 spora cebula,
100g kieł­basy (dowol­nej, według uzna­nia),
50g sera żół­tego (naj­le­piej tward­szego, żeby łatwo się ście­rał),
1/2 kostki roso­ło­wej (mocno spraw­dza się kostka wołowa, wędzona itp, sła­biej dro­biowa),
pieprz,
olej do sma­że­nia,
woda do goto­wa­nia 😉
Gotujemy ryż parboiled
Cie­ka­wostka
W mię­dzy­cza­sie, gdy ryż się gotuje, kro­imy cebulę w paski, i wrzu­camy na roz­grzany na patelni tłuszcz. Gdy się zezłoci, dorzu­camy pokro­joną w kostkę kieł­basę i wszystko razem jesz­cze przez chwilę sma­żymy. Wędlina powinna się ład­nie zru­mie­nić.
Doda­jemy ugo­to­wany ryż, całość mie­szamy, dopra­wiamy pie­przem (ok. 4 obroty młynka) i jeśli chcemy, to albo zasma­żamy przez kilka chwil, albo wykła­damy od razu do mise­czek i przy­ozda­biamy tar­tym, żół­tym serem. Gotowe.
Smacz­nego!
Ryż par­bo­iled z cebulką, serem żół­tym i kieł­basą to danie szyb­kie, tanie, nada­jące się świet­nie na prze­ką­skę.
Skład­niki:
ryż par­bo­iled — 100g
cebula — 1szt. mała
kieł­basa — 100g
ser żółty — 50g
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/ryz-parboiled-z-cebulka-serem-i-kielbasa