ßßß Cookit - przepis na Bułkotlet — domowy hamburger

Bułkotlet — domowy hamburger

nazwa

Wykonanie

Dziś w ramach inspi­ra­cji mam zaszczyt przed­sta­wić Wam sza­now­nego Pana Buł­ko­tleta — ham­bur­gera domowo robio­nego 😉
Nie wiem czy ham­bur­ger na bazie kotleta jest warian­tem dużo zdrow­szym od “tra­dy­cyj­nych” ham­bur­ge­rów kupo­wa­nych na mie­ście, na pewno jed­nak wyróż­nia się sma­kiem i jako­ścią skład­ni­ków. Wiemy co jemy. No i wygląd ma moim zda­niem cie­kaw­szy — buł­ko­tlet jest bar­dziej kolo­rowy i pękaty niż tra­dy­cyjny ham­bur­ger.
Przykładowe składniki na 2 domowe hamburgery
2 bułki (w wer­sji “light” mogą być kaj­zerki),
2 kotlety scha­bowe (mogą być też scha­bowe z kur­czaka),
majo­nez,
ziarno sezamu,
1–2 liście sałaty,
4–6 pla­strów śred­niej wiel­ko­ści pomi­dora,
6–8 pla­strów ogórka,
2 pla­stry żół­tego sera,
odro­bina świeżo mie­lo­nego, czar­nego pie­przu.
Bułkotlet
Przy­go­to­wa­nie buł­ko­tleta jest nie­zwy­kle pro­ste (jak wszystko na tym blogu 😉 ). Bie­rzemy bułę słusz­nych roz­mia­rów, tniemy ją na pół i jeśli połówki nadal są zbyt pękate, spłasz­czamy je dosyć mocno, tak aby zmie­ściły nam się do tostera. Opie­kamy na rumiano. Gdy tro­chę prze­sty­gną sma­ru­jemy je grubo majo­ne­zem i posy­pu­jemy seza­mem.
Mię­dzy tak przy­go­to­wane połówki bułki ładu­jemy, oprócz sma­żo­nego na chrup­ciato kotleta, wszel­kie dodatki, jakie przyjdą nam do głowy. Może to być: sałata, pomi­dor, ogó­rek surowy czy kon­ser­wowy, sąż­ni­sty pla­ster sera, a nawet goto­wane jajko. W buł­ko­tle­cie ze zdję­cia powy­żej zna­la­zły się nawet świeże liście bazy­lii. Całość, jeśli chcemy możemy tro­chę pod­grzać w mikro­fali.
Buł­ko­tlet przyj­mie na pokład każdy rodzaj mięsa. Dosko­nale spraw­dzają się tra­dy­cyjne kotlety scha­bowe, panie­ro­wane i sma­żone na zło­ci­sto filety z kur­czaka, ale i wszel­kiego rodzaju bitki i “stejki”. Z czy­stym sumie­niem mogę pole­cić też kostkę rybną. Jak by nie patrzeć, gdyby nie doda­tek smażonego/pieczonego/grillowanego mięsa, byłaby to zwy­czajna buła wypeł­niona warzy­wami, jaką pew­nie więk­szość z nas jada od czasu do czasu. A tak mamy peł­no­war­to­ściowy fast-food
Smacz­nego!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/bulkotlet-domowy-hamburger