Wykonanie
Kiedy przychodzą gorące dni, ostatnią rzeczą o jakiej myślimy, jest gorące jedzenie i gotowanie. Jednak trzeba jeść niezależnie od
pory roku. W takie dni, jak teraz zastanawiam się, co jedzą ludzie, którzy mają takie upały na co dzień. Z jednej strony są przyzwyczajeni do pogody, ale też trzeba jeść odpowiednie posiłki. I wtedy pojawia się rozwiązanie – dieta śródziemnomorska.
Dieta śródziemnomorska jest bogactwem warzyw i
ziół. To przede wszystkim zdrowa i naprawdę smaczna alternatywa dla tłustych i ciężkich potraw. Dowodem na zdrową dietę jest fakt, że mieszkańcy
krajów śródziemnomorskich żyją dłużej i rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, nowotwory czy nadciśnienie tętnicze.Aby w naszych warunkach móc również cieszyć się podobnym zdrowiem, nasza dieta nie powinna polegać na okazyjnym spożywaniu włoskich czy hiszpańskich dań. Idealna taktyka to taka, w której dieta staje się naszym sposobem na życie. Oczywiście trudno jest gwałtownie zmienić wszystkie swoje zwyczaje żywieniowe, dlatego dobrym rozwiązaniem są zmiany krok po kroku, urozmaicające dotychczasowe nawyki żywieniowe, a nie zastępujące je w całości. Zacząć można od stopniowego wprowadzania nowych elementów do swojego systemu żywienia.Dieta śródziemnomorska to dużo warzyw (również strączkowych) oraz świeżych
owoców . Warzywa dodawane są do każdej potrawy, a także podjada
między posiłkami. Sałatki, surówki nie tylko dobrze smakują, ale też cieszą aromatem i barwami. Są lekkie, smaczne i pożywne, a jednocześnie bardzo zdrowe. Warto, by w naszych nawykach również o nich pamiętać.
Owoce powinno się jadać na koniec posiłku, w formie deseru, tj. jest to robione w krajach śródziemnomorskich. To zdecydowanie lepsze niż
słodycze – a przynajmniej gdy są upały. 😉Ważnym elementem diety śródziemnomorskiej są produkty zbożowe. Dodają one energii i pozostawiają uczucie sytości. Dostarczają błonnik, a także witaminy. O ile nie towarzyszą im tłuste dodatki, produkty zbożowe nie tuczą. Dlatego też
makarony,
ryż czy
kasze można jeść, pod warunkiem, że towarzyszą im warzywa, a nie duże ilości
sosów mięsnych i smażonych kotletów.Dominującym elementem, o którym nie należy zapominać, jest
oliwa. Wydawać się by mogło, że
oliwa, jako tłuszcz, jest niezdrowa i najlepiej unikać jej, jak ognia. A w krajach południowych nawet
chleba nie smaruje się
masłem, tylko
macza się właśnie w
oliwie. Nie używa się zasmażek, ani
śmietany do zup . W zastępstwie do zagęszczenia dodaje się
chleb lub zmielone
migdały – zwyczaj nieznany w polskiej kuchni, ale jakże oryginalny i warty spróbowania!Jeśli chcemy, by nasza dieta ma zbliżać się do śródziemnomorskiego ideału, należy pamiętać, by potrawy przygotowywać ze świeżych produktów, przyprawiać
ziołami,
czosnkiem i
cebulą . Również
mięso warto ograniczyć. Jeśli ma się jakieś pojawiać, to przede chude, w niewielkich ilościach. Oczywiście nie należy z niego całkowicie rezygnować. W tej diecie przestawić się można na jedzenie ryb. Najlepiej spożywać je dwa
razy w tygodniu.Spożywanie niewielkich ilości
wina do posiłku nie jest złamaniem reguł zdrowego żywienia. Jednak mieszkańcy południa Europy
piją młode wina, o niskiej zawartości
alkoholu i niekiedy je rozcieńczają
wodą. Taki kieliszek służy dobrej przemianie materii i dostarczenie organizmowi nieco przyjemnościDieta śródziemnomorska jest inna niż pozostałe. Nie chodzi w niej o to, aby schudnąć, ale o to żeby zmienić swoje nawyki i cieszyć się dobrym zdrowiem oraz samopoczuciem.Google +