ßßß Cookit - przepis na Dieta śródziemnomorska – pyszne dania na nie tylko ciepłe dni!

Dieta śródziemnomorska – pyszne dania na nie tylko ciepłe dni!

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kiedy przychodzą gorące dni, ostatnią rzeczą o jakiej myślimy, jest gorące jedzenie i gotowanie. Jednak trzeba jeść niezależnie od pory roku. W takie dni, jak teraz zastanawiam się, co jedzą ludzie, którzy mają takie upały na co dzień. Z jednej strony są przyzwyczajeni do pogody, ale też trzeba jeść odpowiednie posiłki. I wtedy pojawia się rozwiązanie – dieta śródziemnomorska.
Dieta śródziemnomorska jest bogactwem warzyw i ziół. To przede wszystkim zdrowa i naprawdę smaczna alternatywa dla tłustych i ciężkich potraw. Dowodem na zdrową dietę jest fakt, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich żyją dłużej i rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, nowotwory czy nadciśnienie tętnicze.
Aby w naszych warunkach móc również cieszyć się podobnym zdrowiem, nasza dieta nie powinna polegać na okazyjnym spożywaniu włoskich czy hiszpańskich dań. Idealna taktyka to taka, w której dieta staje się naszym sposobem na życie. Oczywiście trudno jest gwałtownie zmienić wszystkie swoje zwyczaje żywieniowe, dlatego dobrym rozwiązaniem są zmiany krok po kroku, urozmaicające dotychczasowe nawyki żywieniowe, a nie zastępujące je w całości. Zacząć można od stopniowego wprowadzania nowych elementów do swojego systemu żywienia.
Dieta śródziemnomorska to dużo warzyw (również strączkowych) oraz świeżych owoców . Warzywa dodawane są do każdej potrawy, a także podjada między posiłkami. Sałatki, surówki nie tylko dobrze smakują, ale też cieszą aromatem i barwami. Są lekkie, smaczne i pożywne, a jednocześnie bardzo zdrowe. Warto, by w naszych nawykach również o nich pamiętać.
Owoce powinno się jadać na koniec posiłku, w formie deseru, tj. jest to robione w krajach śródziemnomorskich. To zdecydowanie lepsze niż słodycze – a przynajmniej gdy są upały. 😉
Ważnym elementem diety śródziemnomorskiej są produkty zbożowe. Dodają one energii i pozostawiają uczucie sytości. Dostarczają błonnik, a także witaminy. O ile nie towarzyszą im tłuste dodatki, produkty zbożowe nie tuczą. Dlatego też makarony, ryż czy kasze można jeść, pod warunkiem, że towarzyszą im warzywa, a nie duże ilości sosów mięsnych i smażonych kotletów.
Dominującym elementem, o którym nie należy zapominać, jest oliwa. Wydawać się by mogło, że oliwa, jako tłuszcz, jest niezdrowa i najlepiej unikać jej, jak ognia. A w krajach południowych nawet chleba nie smaruje się masłem, tylko macza się właśnie w oliwie. Nie używa się zasmażek, ani śmietany do zup . W zastępstwie do zagęszczenia dodaje się chleb lub zmielone migdały – zwyczaj nieznany w polskiej kuchni, ale jakże oryginalny i warty spróbowania!
Jeśli chcemy, by nasza dieta ma zbliżać się do śródziemnomorskiego ideału, należy pamiętać, by potrawy przygotowywać ze świeżych produktów, przyprawiać ziołami, czosnkiem i cebulą . Również mięso warto ograniczyć. Jeśli ma się jakieś pojawiać, to przede chude, w niewielkich ilościach. Oczywiście nie należy z niego całkowicie rezygnować. W tej diecie przestawić się można na jedzenie ryb. Najlepiej spożywać je dwa razy w tygodniu.
Spożywanie niewielkich ilości wina do posiłku nie jest złamaniem reguł zdrowego żywienia. Jednak mieszkańcy południa Europy piją młode wina, o niskiej zawartości alkoholu i niekiedy je rozcieńczają wodą. Taki kieliszek służy dobrej przemianie materii i dostarczenie organizmowi nieco przyjemności
Dieta śródziemnomorska jest inna niż pozostałe. Nie chodzi w niej o to, aby schudnąć, ale o to żeby zmienić swoje nawyki i cieszyć się dobrym zdrowiem oraz samopoczuciem.
Google +
Źródło:http://odkrywcasmakow.pl/dieta-srodziemnomorska