Wykonanie
By MagicPot, 20 sierpnia 2015Wczoraj na obiad miał być
schabowy (czyt. kotlety
schabowe), lecz ze względu iż ostatnio codziennie na obiad robię coś nowego pomysł podania zwykłych kotletów w panierce wydawał mi się złym pomysłem. Tak więc tradycyjnie zajrzałam do notatek mamy i powstał pomysł na
schabowy paprykarz na słodko. Nie sądziłam że słodki smak aż tak fajnie będzie komponował się ze
schabowym (
schabowego ze
śliwką jadłam i to połączenie smaków znam, tu był słodki smak od innych składników). Tak więc ze łzami w oczach – znajoma, która wczoraj u Nas była, też płakała – od ilości
cebuli do siekania przygotowałam inne
schabowe.Obiad podałam z
ziemniakami, lecz ze względu na duszenie
mięsa, zaczęłam je gotować dopiero po jakichś 30 minutach od rozpoczęcia duszenia.około 450g
mięsa wieprzowegomąkia5 średnich
cebul1 duża
paprykamasło lub
margaryna – jeżeli macie w domu
smalec, to przygotujcie
smalecpół szklanki
śmietany5 łyżek
przecieru pomidorowegoprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
czerwona paprykaPrzygotowania do obiadu rozpoczniemy od „obróbki” warzyw:
Cebulę obrałam i posiekałam w piórka – jeżeli nie lubicie dużych kawałków
cebuli, możecie posiekać ją drobniej. Posiekaną
cebulę przerzuciłam do miski i posypałam
solą (dwie płaskie łyżeczki) i
czerwoną papryką (dwie łyżki) i dokładnie wymieszałam.Z
papryki wydrążyłam nasiona i poszatkowałam w mniejszą kostkę.Teraz zajmiemy się
mięsem:
Mięso wieprzowe pokroiłam na kosteczki jak do gulaszu i obtoczyłam w
mące.W większym rondlu lub garnku rozgrzałam
margarynę (jeżeli macie
smalec będzie on najlepszy) i wrzuciłam
mięso na podsmażenie na małym ogniu. Należy pilnować by się
mięso nie przywarło.Do rondla z podsmażonym na jasno
mięsem dorzuciłam
cebulę i
paprykę i zalałam
wodą, tak by warzywa z
mięsem były pod
wodą. Dodałam
soli,
pieprzu czarnego świeżo mielonego i dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i dusiłam pod przykryciem około 1,5 godziny.Jeżeli chcecie podać
schabowego paprykarza z
ziemniakami, to proponuje teraz obrać
ziemniaki i włożenia ich do garnka z osoloną
wodą.Po około 30 do 40 minutach duszenia
mięsa zaczęłam gotować
ziemniaki.Gdy
ziemniaki były prawie ugotowane a
mięso miękkie
śmietanę dokładnie wymieszałam z
przecierem pomidorowym a następnie przelałam do duszonego
mięsa i również dokładnie wymieszałam.
Ziemniaki odcedziłam, dodałam
śmietany,
masła i ubiłam.
Ziemniaki nałożyłam na talerze i oblałam sosem z
schabowym paprykarzem na słodko.Smacznego!Polecam inne przepisy na magiczne obiady: