Wykonanie
By MagicPot, 4 sierpnia 2015Jakiś czas temu zetknęłam się z przepisem na proste i szybkie ciasto, które zostało nazwane
ciastem mlecznym. Po jego przygotowaniu w cieście nie znalazłam nic co by przypominało smak ciasta
mlecznego, lecz bardziej pasowała mi nazwa lekki piernik.Zawsze na święta przez ponad tydzień czasu przygotowuje piernik, który po upieczeniu zachowuje świeżość do 4 tygodni, tak więc po spróbowaniu tego ciasta byłam mile zaskoczona, gdyż przypadkiem poznałam przepis na szybki piernik, którym
będę mogła częstować w ciągu roku a przygotowanie jego zajmuje mi około 30 minut + czas pieczenia.3/4 szklanki
mleka100g
masła3/4 szklanki
cukrudwie szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cynamonu1 łyżka
kakaadwa
jajkacztery łyżki
konfitury z
czarnej porzeczki lub aronii
bułka tartaPrzygotowania rozpoczęłam od nalania do rondelka
mleka, następnie dołożyłam
masło i wsypałam
cukier. Wszystko razem ugotowałam na wolnym ogniu by
mleko się nie zagotowało a
masło i
cukier dokładnie rozpuściły. Podczas gotowania kilka
razy zamieszałam łyżką by dokładnie wymieszać składniki. Po rozpuszczeniu obu składników odstawiłam rondel na bok do ostygnięcia.Następnie włączyłam piekarnik na grzanie do temperatury 180˚C.Do dużego garnka przesiałam
mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon i
kakao mieszając wszystkie składniki. Pozostałe w sitku grudki utarłam łyżką.Do garnka z przesianą
mąką dodałam całe
jajka,
konfiturę i zaczęłam na niskich obrotach miksować dodając powoli
mleko z rozpuszczonym
cukrem i
masłem. Całość mieszałam już na maksymalnych obrotach miksera i do czasu aż uzyskałam jednolitą masę.W następnej kolejności przygotowałam formę do pieczenia ciasta – moja ma wymiary 32cm długości na 14cm szerokości: wysmarowałam dokładnie
masłem a następnie obsypałam
bułką tartą.Do tak przygotowanej formy przelałam ciasto i gdy piekarnik był nagrzany wstawiłam ciasto i zapiekałam go przez 45 minut. Taki czas miałam nastawiony na czasomierzu i gdy sprawdzałam ciasto po 45 minutach w środku było upieczone i suche.Po ostudzeniu ciasta, obsypałam
cukrem pudrem i przechowuję zawsze pod ściereczką lub w torebce reklamowej – ciasto szybko nie wyschnie.Smacznego!Polecam inne przepisy na szybkie ciasta: