Wykonanie
By MagicPot, 23 czerwca 2015Wiele
razy słyszałam o pożywnym i sycącym śniadaniu angielskim, ale wątpiłam w to i dopóki nie przetestowałam tego śniadania na różne sposoby muszę przyznać, że to śniadanie by było sycące należy go zjeść z wszystkimi składnikami gdyż to ich połączenie syci nasz żołądek. Gdy po raz pierwszy przygotowałam angielskie śniadanie każdy składnik smażyłam na oddzielnej patelni – dziś wszystko smażę na jednej patelni, jedynie
fasolkę odgrzewam w rondelku – mniej zmywania, a wszystko przechodzi własnym aromatem.Niekiedy można dodać zielonego
szczypiorku – lecz oryginalny angielski przepis jego nie zawiera. Proponuję wpierw przetestować oryginalne angielskie śniadanie, a następnie dostosowywać do swoich upodobań.jedno
jajkodwie
białe kiełbaskidwa
pomidorkidwie lub trzy
pieczarkiokoło 150g
białej fasolki w
sosie pomidorowymdwie kromki
chleba tostowegoplasterek
boczkuPowyższa ilość składników jest dla jednej osoby.Sposób przygotowania: Angielskie śniadanie
Pomidorki kroimy w grube około 1cm plasterki, a
pieczarki w cieńsze plasterki i odstawiamy na bok. Na rozgrzaną patelnię wlewam odrobinę
oleju lub nakładam
masło (na
oleju będzie bardziej tłuste i bardziej sycące) i wkładam
kiełbaski, następnie dokładam
boczek a polku chwilach dokładam
pomidorki i
pieczarki – pilnuję by nie przywarło i obracam by równomiernie się usmażyło. W rondelku odgrzewam
białą fasolkę w
sosie pomidorowym na wolnym ogniu – szybko się nagrzewa a także przywiera, tak więc należy także często mieszać. Gdy
pomidorki będą mocno zarumienione z obu stron,
pieczarki zapieczone a
kiełbaski podsmażone z każdej stron a sam
boczek nabierze falującego kształtu wbijam
jajko i wszystko
solę. Do tostera wrzucam
chleb i gdy
będę ściągać z patelni gotowe, gorące śniadanie – tosty będą ciepłe i chrupiące.Do takiego śniadania zawsze przygotowuję świeżo parzoną
kawę z odrobiną
mleka.Pamiętajcie, że takie śniadanie jest nie tylko sycące ale także i kaloryczne, więc nie należy go przygotowywać codziennie.

Smacznego!