ßßß Cookit - przepis na Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 27 lutego 2015
Ciasto biszkoptowe zna każdy i prawie każdy je lubi lub uwielbia. Zwykłe lub tradycyjny przepis na ciasto biszkoptowe urozmaiciłam dodając kakao – dzięki temu uzyskałam ciasto biszkoptowe waniliowo-kakaowe, dwukolorowe i dwu smakowe ciasto. Podany przepis wystarcza pod brytfankę o wymiarach ok.12 cm na 24 cm – czyli jeden wieczór z moimi chłopakami
Pamiętajcie że od jajek zależy jakość ciasta i kiedyś były tylko jaka klasy 1 lub 0, tak więc warto zaopatrzyć się w dobre jakościowo jajka i oleju roślinnego do pieczenia (nie do smażenia, nie może to też być olej z pestek winogron lub inny tego typu, wystarczy zwykły olej roślinny).
4 jajka,
150 g cukru,
125 ml oleju roślinnego do pieczenia,
150 g mąki pszennej najlepiej przeznaczonej do ciast biszkoptowych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakaa
Sposób przygotowania: Ciasto biszkoptowe
Zanim przystąpicie do miksowania należy przygotować odmierzone wszystkie składniki – ja nawet ustawiam je w kolejności dokładania do miksowania. Zawsze także przesiewam mąkę od razu z proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy białka jajek od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę i dalej miksując dodajemy pojedynczo żółtka.
Nie przerywając miksowania dodajemy oddzielnie cukier, olej a na końcu mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia.
Do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy połowę przygotowanego ciasta a do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy na niskich obrotach.
Przelewamy drugą połowę ciasta do białej części i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez około 35 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu zawsze posypuję cukrem pudrem, czasem ubijam także świeżą bitą śmietanę i nią ozdabiam talerz z ciastem biszkoptowym.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na słodkości:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/02/27/ciasto-biszkoptowe