Wykonanie
A my znowu mieliśmy
smaka na coś prostego, najzwyklejszego i takiego trochę "staroświeckiego". No i tym razem padło na Zebre.Pyszne, mięciutkie ciasto, które nie tylko ładnie wygląda ale także dobrze smakuje. Idealne do popołudniowej
kawki.Polecam ;)
Składniki:5
jajekszklanka i 4 łyżeczki
cukru2,5 szklanki
mąki pszennejszklanka
oleju3/4 szklanki mirindy3 łyżki
kakao + 3 łyżki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Jajka wraz z
cukrem ubić na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Do gotowej masy dodać
olej, dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać Mirindę- wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać 3 łyżki
kakao a do drugiej 3 łyżki
mąki- oba wymieszać. Gotowe ciasto wykładać na przemian (po 2 łyżki jasnej na to 2 łyżki ciemnej masy- aż do ich wyczerpania ). Gotowe ciasto włożyć do wysmarowanej
bułką tartą blaszki (24 cm) i piec przez około 55 minut w 180 stopniach.Smacznego ;)