Wykonanie
By MagicPot, 1 grudnia 2014Zapewne każdy jadał w domu surówkę z
marchewki:
marchewka na słodko z
cukrem i
jabłkiem,
marchewka z
octem,
marchewka z
chrzanem. Uwielbiałam i nadal uwielbiam surówkę z
marchewki z
chrzanem – nawet mój syn, który nie lubi próbować nowych rzeczy, zajadał się nią i prosił o dokładkę – nie powiedziałam mu prawdy, że surówka prócz
marchewki i
jabłka jest wzbogacona
selerem i
pietruszką – odmówił by jedzenia, a tak to odniosłam sukces – syn zjadł surówkęGdy szukałam pomysłu co podać do zapiekanej
ryby – nie wszystkie surówki pasują, pomyślałam o chrzanie i przypomniałam sobie o starej książce kucharskiej mojej mamy – w niej znajdę całe swoje dzieciństwo.Dwie duże
marchewki lub trzy średnie,kawałek
pietruszki – mój miał wymiary około 2cm wysokości na 4cm średnicy, oczywiście mam na myśli korzeń,mniejszy od
pietruszki kawałek
selera,pół
jabłka najlepiej jak będzie słodkie,jedna mała i płaska łyżeczka
chrzanu,trzy łyżki
śmietany,
sól,1 do 2 łyżeczek
cukru.
Marchewki wraz z
pietruszką i
selerem należy obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jabłko drylujemy i ścieramy na tarce też z małymi oczkami – ja nie obieram
jabłka ze skórki, pilnuję by skórka też starła się na malutkie kawałeczki inaczej dzieci będą pluć skórką i tym co akurat mają w buzi. Oczywiście wszystko można od razu ścierać do jednej miski.Następnie dodaję łyżeczkę
chrzanu,
śmietanę,
sól i
cukier. Wszystko należy bardzo dokładnie wymieszać, tak by
chrzan ładnie rozprowadził się po całej surówce a nie pozostał zbitą kulką
chrzanu – nikt nie chciałby trafić na nią na widelcu.W przypadku dzieci słodzę o jedną łyżeczkę więcej – smakuje im i mam zagwarantowany wyczyszczony talerz po obiedzie.Jeżeli
jabłko będzie małe, to możecie zetrzeć nawet całe – jak będzie słodkie to mniej
cukru dodacie, jak będzie kwaśne to wtedy można posłodzić odrobinę więcej.Surówka z
marchewki z
chrzanem może stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnie podawanej
marchewki z
octem lub
sokiem z cytryny.Surówka z
marchewki z
chrzanem pasować będzie do potraw podawanych na ciepło: ryb, dań
mięsnych lub obiadowych .Smacznego!Polecam inne przepisy na surówki, sałatki – dodatki: