ßßß
No i mamy lato, zrobiło się ciepło, wręcz upalnie. Po południu już było duszno a to dopiero początek. Ale w sumie lubię ciepło, wolę to niż zimno. A poza tym dzieciaki mają wakacje, więc niech szaleją. Wróciłam wczoraj z pracy i zabrałam psiaka na długi spacer a po powrocie nabrałam ochoty na pyszne placuszki. Jako, że moja druga połowa miała jeszcze obiad z poprzedniego dnia, placki zrobiłam tylko dla siebie. No dobra, poczęstowałam go jednym, a może dwoma. Ale wyszły pyszne, takie jak lubię, robi się je bardzo szybko.Zapraszam :-)Składniki:- 1 jajko- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego- 2 łyżki płatków z guinoa (od Symbio)- 3 łyżki mąki migdałowej (od Symbio)- pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią- olej kokosowy do smażenia- cukier puder do posypania plackówWykonanie:Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy go widelcem. Dodajemy płatki i jogurt oraz cukier z wanilią. Mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę migdałową, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jak będzie za gęste to dodajcie jeszcze ciut jogurtu a jak za rzadkie to mąki. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy ją olejem kokosowym, kładziemy łyżką ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy na niewielkim ogniu i pod przykryciem z dwóch stron, aż się ładnie zarumienią. Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem.

Przepis dodaje do akcji Placki i racuchy organizowanej przez Monikę.