Wykonanie
Makaron z
sosem pomidorowym należy do moich ulubionych dań. Pyszny
makaron i aromatyczny sos to moje smaki. Teraz, gdy
pomidory mają w końcu smak
pomidorów można zaszaleć. Robię także takie sosy na zimę i zamykam je w słoiczki, aby móc odtworzyć smak lata. Tym razem do sosu dodałam
serek topiony, który nadał fajnej gęstości i smaku.Z radością obserwuje swoje krzaczki
pomidorków na balkonie, mają już małe zielone kuleczki, które już niedługo zaczną dojrzewać. Taki pomidorek zerwany prosto z krzaka smakuje rewelacyjnie.Zapraszam :-)Składniki:- opakowanie
makaronu spaghetti- 1
cukinia- 1 kg
pomidorów- 1
serek topiony - 100 g (od
Mońki)- 2
cebule- kilka listków świeżej
bazylii- 2 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz- szczypta
chili (opcjonalnie)- łyżeczka
mioduWykonanie:Do garnka wrzucamy pokrojone
pomidory,
cukinię,
cebulę,
czosnek i gotujemy pod przykryciem godzinę. Następnie dodajemy posiekaną
bazylię,
sól,
pieprz,
chili i miksujemy wszystko blenderem. Na koniec wrzucamy
miód i
serek topiony i mieszamy, gotujemy jeszcze z 15 minut a małym ogniu, aby odparować sos.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente, część sosu przekładamy na dużą patelnię lub do garnka i wrzucamy tam
makaron, mieszamy. Przekładamy
makaron na talerze (4 porcję) i nakładamy jeszcze sos na wierzch i posypujemy
bazylią.