ßßß
Lubimy frytki. A najbardziej mój Junior za nimi wprost szaleje. Czasami kupuje gotowe ze sklepu, zamrożone, ale coraz częściej robię własne, lżejsze i zdrowsze.Potrzebujemy tylko ziemniaki, troszkę oleju, świeże zioła i sól. No i piekarnik. Ja podałam z dipem czosnkowym Prymat. Wyszło pysznie, no i Junior bardzo zadowolony :-) a to najważniejsze.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg ziemniaków- świeże zioła - rozmaryn i oregano- 1 łyżeczka soli - płaska i mała- 2 łyżki oleju- opakowanie dipu czosnkowego Prymat- pieprz do smakuWykonanie:Ziemniaki myjemy, nie obieramy ze skórki (jak ktoś woli obrane to obiera). Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, ziemniaki kroimy w kształt frytek, jak ktoś ma specjalną krajalnicę do frytek to super. Układamy je na blaszce, polewamy olejem, posypujemy solą i pieprzem, posiekanymi świeżymi ziołami i zapiekamy w piekarniku - grzanie góra-dół przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni, następnie przez 5 minut z funkcją termoobieg.Podajemy z dipem - u mnie czosnkowy Prymat, wymieszałam gotową mieszankę z jogurtem naturalnym.Smacznego :-)


